Política

Guanyem Badalona pretén baixar sous i reduir càrrecs

La formació, segona força darrere del PP, inicia els contactes per formar un govern d'esquerres que catapulti Dolors Sabater a l'alcaldia

Vol formar un executiu compromès amb el procés sobiranista

S'han passat molts mesos assegurant que farien tot el que estigués al seu abast per bastir un govern alternatiu al del PP de Xavier Garcia Albiol, però és a partir d'aquesta setmana que arrenca la roda de contactes, en què les quatre forces d'esquerra que a Badalona sumen la majoria necessària de catorze regidors hauran de passar de les paraules als fets i demostrar que són capaces de tancar un acord ben sòlid, que no arrenqui amb esquerdes.

Guanyem Badalona en Comú, la plataforma que va irrompre a l'Ajuntament amb cinc regidors convertint-se en segona força al ple municipal (per darrere del PP), va exposar ahir les prioritats que s'haurà de fixar el nou govern per poder bastir l'acord. D'entrada, es vol elaborar un “codi ètic de govern, que no ha de ser una reproducció exacta del codi ètic de Guanyem Badalona”. L'aspiració de la nova formació és que tothom es comprometi a baixar-se el sou (els cinc regidors de Guanyem Badalona cobraran un màxim de 3,5 cops el salari mínim interprofessional, incloent-hi Dolors Sabater, si finalment és investida com a alcaldessa), així com a reduir “a la mínima expressió” el nombre de càrrecs de confiança (ahir no es va concretar la xifra màxima, que la llei fixa en 27, ni si en cas de formar un govern amb 14 regidors tots ells tindrien cartera). Dolors Sabater va deixar clar que la formació que lidera no enceta les negociacions “amb línies vermelles” i que “no s'obligarà els altres partits a abaixar-se el sou”.

D'altra banda, Guanyem Badalona ja ha posat sobre la taula els eixos programàtics que han de ser prioritaris en el nou govern, on destaquen la resposta a l'emergència social i l'aposta per la participació ciutadana vinculant. El document elaborat per Guanyem Badalona en Comú, que servirà de punt de partida per a les negociacions, també recull la necessitat d'implantar un nou model de ciutat que pivoti sobre els eixos de la convivència, l'eliminació de les barreres arquitectòniques i la llibertat d'expressió als mitjans de comunicació públics, com també la voluntat de fer de Badalona una ciutat compromesa amb el procés sobiranista.

Aquest darrer punt podria crear friccions amb el PSC, segons s'extreu de les declaracions fetes la setmana passada pel primer secretari dels socialistes, Àlex Pastor, que ja va instar els possibles socis de govern a aparcar el debat nacional i a pensar només en clau local.

En qualsevol cas, el rumb que prendran les negociacions se sabrà aquesta setmana, quan Guanyem Badalona iniciï les converses formals amb la resta de forces. Ahir mateix es van veure les cares amb ERC, segons va desvetllar la cap de llista i aspirant a alcaldessa, Dolors Sabater, mentre que avui serà el torn d'ICV-EUiA i demà, el del PSC. La plataforma d'esquerres que engloba els militants de la CUP i de Podem, entre d'altres, també té previst trobar-se amb CiU i Ciutadans. De fet, segons va revelar Dolors Sabater, dels convergents esperen el seu suport en el ple d'investidura (ara per ara només es valora l'opció que Sabater sigui escollida alcaldessa).

Protesta dels que exigeixen que Albiol sigui reelegit

El PP de Xavier Garcia Albiol va guanyar les eleccions a Badalona, obtenint deu regidors, però sembla tenir bastant assumit que a partir del 13 de juny passarà a l'oposició. Tot i que les regles del joc permeten als partits que no han estat vencedors buscar aliances per sumar la majoria necessària de 14 regidors (com tot apunta que passarà), els populars no es volen quedar de braços plegats i ja estan donant pistes de com actuaran fora del govern local i de què passaran quatre anys al carrer, amb un to incendiari.

Avui mateix hi ha convocada la primera concentració (19h), a la plaça Che Guevara, a la frontera entre Llefià i la Salut. No se sap del cert qui convoca, però les persones properes a a Albiol estan fent córrer la convocatòria per totes les vies possibles. “Perquè el que no han guanyat a les urnes no ho guanyin als despatxos”, resen uns fulletons que circulen per la ciutat i que posen en qüestió la llei electoral. Albiol hi serà present, com tampoc no es descarta la presència de grups neofeixistes. La Legión Urbana de Barcelona ( www.legionurbana.es ) fa difusió de la convocatòria al Facebook.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia