L'Antic Escorxador de Figueres serà un centre de promoció de productes comarcals
Relacionarà el paisatge i els aliments més singulars de l'Empordà, i les obres podrien començar l'any vinent
Tot l'Empordà recollit en un equipament. Aquesta és la base del projecte que es vol impulsar per revitalitzar el cèntric edifici modernista que va ser dissenyat per Josep Azemar i construït l'any 1904. Des que va deixar de ser, a finals dels anys setanta del segle passat, escorxador municipal, no ha trobat l'ús definitiu, tot i que de plantejaments se n'han fet molts. Uns problemes a la coberta de l'edifici van aconsellar tancar l'espai central, cosa que es va produir fa més de deu anys. Els diferents governs municipals, però, no volien solucionar aquest problema fins que no s'hagués definit l'ús de l'edifici. El govern actual, a partir de la demanda feta per diferents sectors econòmics vinculats a productes autòctons de la comarca, va plantejar convertir-lo en aparador comarcal, en una mena de centre d'interpretació de l'Empordà des del punt de vista del paisatge i dels seus productes més nostrats i tradicionals, com poden ser el vi, l'oli, les anxoves, les cebes, els brunyols, la botifarra dolça... D'aquesta manera es va encarregar la redacció d'un avantprojecte que el govern ara ja té i pel qual ja s'ha començat el procés d'obtenció de recursos econòmics externs. El primer ha estat la concessió de més de mig milió d'euros del programa europeu Feder, que permetrà començar la primera fase. La voluntat és que les obres puguin començar l'any vinent.
A l'espai central de l'edifici es distribuiran els expositors i punts de venda agrupats per sectors. A la part esquerra, on hi havia el mercat del peix, hi haurà la part administrativa, mentre que a la dreta, on hi ha l'Arxiu Comarcal –que és l'únic espai en ús–, s'hi faran aules de formació, amb capacitat per a una vintena d'alumnes, i una sala d'actes polivalent, amb entrada pròpia. També podria ser que s'hi inclogués una cafeteria. El projecte preveu també la urbanització de la plaça de davant.
Recuperar un espai mort
A finals dels anys setanta l'edifici va deixar de ser un escorxador –la principal funció que va tenir al segle passat– i, des d'aleshores, no ha tingut cap ús definit. L'espai central va passar a ser un lloc polivalent on tant es feien concerts com exposicions, i, abans de ser tancat definitivament per uns problemes amb el sostre, servia de local d'assaig de la colla castellera. La zona on hi havia les corts del bestiar –a la dreta– es va transformar en arxiu comarcal, que encara funciona, mentre que a l'esquerra s'hi va fer durant més de dues dècades un mercat de peix, que es va tancar el 2004 després de molts anys de polèmica.
El projecte que vol executar el govern a l'Antic Escorxador es basa en els eixos següents: que sigui un espai de relació i negoci per als productors dels productes agroalimentaris de qualitat del'Empordà, i de dinamització del sector econòmic a l'entorn d'aquests productes, i un centre de lleure i de transmissió de la cultura tradicional dels processos de producció. L'alcalde de Figueres, Santi Vila, que és el principal avalador del projecte, considera que «es tracta d'una aposta forta per revalorar el paisatge i els productes de la comarca, en un equipament singular, cèntric i prestigiós com ho és l'Antic Escorxador». També diu que l'espai ha «de ser un centre de militància en defensa del territori» i que el nou ús de l'edifici ha de servir per generar activitat econòmica i cultural al centre històric.
El model de gestió que s'hi planteja és una societat mercantil amb la participació de l'Ajuntament en l'accionariat. El pressupost tindrà com a base d'ingressos el lloguer dels espais de venda.