L'onada de calor toca sostre a la ciutat de Lleida
Les temperatures continuen a nivells de rècord, a les terres de Lleida, aquest cap de setmana s'han ultrapassat els 40 graus en alguns municipis, i avui Lleida viurà un dels dies més calorosos
En els darrers dies, Catalunya està patint un registre d'altes temperatures que a les comarques de Lleida són especialment extremes. Avui i demà s'estan enregistrant màximes que ultrapassen els 40ºC. Oleguer Vilella, físic meteoròleg i responsable de Meteolleida, considera que “no es pot parlar d'un canvi climàtic, perquè vam començar a fer estadístiques tèrmiques durant el segle XX i aquest període, en termes geològics, és insignificant. Vilella creu que és més adequat parlar de “fenòmens cíclics”, malgrat que aquesta qüestió està en fase d'estudi. La calor actual és d'una intensitat excepcional i recorda que en els darrers 75 anys, els 40º s'han assolit un cop al juny, set al juliol i 4 a l'agost. A banda d'aquestes temperatures altes que estem vivint, hem de tenir en compte l'índex de calor, és a dir, la temperatura de xafogor. Cal considerar, per exemple, que una temperatura de 38º amb una humitat relativa del 30% suposa una sensació tèrmica de 43ªC. A Lleida, i des que ha començat l'onada de calor, de les 14 a les 20 h aproximadament, la humitat relativa oscil·la entre el 25 i el 30%.
Afortunadament, i segons informa Montse Farran, cap d'Àrea d'Infermeria d'Atenció Primària de Lleida, no s'ha registrat fins ara cap cas d'ingrés per urgències per cops de calor o complicacions derivades. Destaca que des dels centres de salut el personal d'infermeria ha elaborat un llistat per tal de fer un seguiment més acurat de les persones més vulnerables, d'edat avançada –normalment majors de 85 anys– i que per circumstàncies familiars i de salut necessiten un seguiment més acurat. “Els infermers”, explica Farran, “és el col·lectiu que té un tracte més directe amb aquest tipus de pacient, el coneix, i s'interessa pel seu estat diàriament.” A més, els centres de salut informen aquests dies a tots els usuaris de les mesures preventives que han d'adoptar fins que l'onada de calor no remeti i recomanen acudir al CAP quan es percebi algun símptoma del cop de calor: febre intensa, sudoració, debilitat, mareig o pèrdua de consciència, especialment en col·lectius vulnerables com ara els infants, la gent gran o els malalts crònics.
Josep Maria Pujal, administrador de la residència geriàtrica Llar de Sant Josep, explica que des que van començar les altes temperatures s'ha extremat la hidratació “pautada individualment” i el manteniment d'una temperatura de confort adaptada a cada planta, segons l'estat físic de l'intern. Les mesures, però, “són les mateixes que cada estiu”, però extremant encara més la vigilància de l'estat físic de l'intern. Segons les previsions, les temperatures començaran a normalitzar-se a partir de demà dimecres.
LES XIFRES
Les mesures recomanades per la Paeria per protegir-se de la calor
L'Ajuntament de Lleida recomana controlar la temperatura a casa: baixar persianes en moments de màxima insolació i obrir finestres durant la nit i a primera hora del matí per refrescar el domicili, així com utilitzar climatització per refrescar l'ambient. Cal també beure aigua sovint i prendre dutxes fresques amb regularitat. Al carrer, s'ha d'evitar el màxim possible l'exposició directa al sol, caminar per l'ombra i utilitzar gorres, barrets i roba lleugera. També, cal reduir l'activitat física en les hores de més calor. En el cas que s'hagi de viatjar en cotxe es recomana conduir a les hores de menys calor i fer trajectes curts. En el cas que s'hagi de fer un viatge llarg, s'ha d' aturar-se a descansar i a refrescar-se. La Paeria ha identificat unes 1.300 persones vulnerables a l'onada de calor.
Les atencions a les mascotes durant l'onada de calor
Luís Arrieta, director del Centre Clínic Veterinari de Lleida, dóna les següents recomanacions: no tancar els animals dins del cotxe; un oblit de 15 minuts, malgrat estigui a l'ombra, pot ser mortal. Les passejades són recomanables al matí i la nit, evitant el migdia. Cal també mantenir-los hidratats amb aigua fresca i renovada, i proporcionar-los aixopluc a l'ombra si són a l'aire lliure. És important no obligar-los a fer una activitat física intensa.