Societat

Frau de 82 milions a la Sagrera

Una jutgessa de Barcelona i la fiscalia anticorrupció fan detenir tretze gerents i directors d'obra de constructores de l'alta velocitat per malversació de fons

La Guàrdia Civil investiga si van rebre diners i regals

La construcció de l 'estació del tren d'alta velocitat a la Sagrera de Barcelona està aturada des de finals de 2014, acumula molt retard i, ara, un segon cas de corrupció. Agents de la Guàrdia Civil van detenir ahir tretze persones, entre gerents i directors d'obres d'ens públics i de constructores adjudicatàries d'aquestes obres per, suposadament, haver malversat 82 milions d'euros.

La titular del jutjat d'instrucció 26 de Barcelona, la magistrada Roser Aixandri, va ordenar aquestes detencions i una quinzena de registres a domicilis particulars dels acusats, a Barcelona, Madrid, Sant Joan Despí, Terrassa i Cubelles, i de centres d'empreses, arran de la querella presentada pel fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled. A dos quarts de vuit del matí d'ahir començaven els registres a la seu d'Adif –ens públic gestor de les obres de l'AVE– a la Sagrera. A més de cercar proves sobre certificacions d'bres “maquillades”, la Guàrdia Civil tenia l'encàrrec de copiar els continguts d'ordinadors i de mòbils per trobar l'entrega de diners o regals com a suborns per part de les contractures.

Per ara, se'ls investiga pels delictes de malversació de fons públics, falsedat en document oficial i prevaricació. Els registres van finalitzar a dos quarts de vuit del vespre d'ahir. I, és previst que dels tretze detinguts, set passin a disposició de la magistrada dijous i la resta seran citats, segons el gabinet de premsa del TSJC. La investigació continua sota secret de sumari.

El Ministeri de Foment va detallar ahir que Adif va presentar a la fiscalia les seves sospites d'irregularitat a la Sagrera, el 7 de novembre del 2014. Indicis que el fiscal Sánchez Ulled va certificar i, fins i tot, va detectar un quart projecte complementari, on s'hauria inflat el pressupost de l'obra feta. Adif va exposar a la fiscalia que “hauria detectat dobles mesures que reflectien diferències substancials entre l'obra certificada com realitzada i la que en realitat s'havia executat”, va afirmar ahir Anticorrupció en un comunicat, en què afegeix: “Així, suposadament s'haurien emès de manera reiterada i intencional successives certificacions d'obra amb uns imports molt superiors als treballs efectivament realitzats per les empreses contractistes.” Adif ha quantificat el sobrecost defraudat en 82 milions d'euros.

Dos excàrrecs d'Adif

Els tres projectes identificats per l'ens públic, amb irregularitats són: la construcció dels accessos a l'estació de la Sagrera; la construcció de l'estructura de l'estació de la Sagrera, i la construcció de la plataforma de la línia d'alta velocitat en el sector de Sant Andreu del tram La Sagrera-Nus de la Trinitat.

En aquest nou cas de corrupció, hi ha dos excàrrecs d'Adif, que ja van ser detinguts el maig de 2014 per irregularitats en les obres de la Sagrera, adjudicades a Corsan l'any 2008. Es tracta de Rafael Rodríguez, llavors director de construcció de l'alta Velocitat a Catalunya, i la seva mà dreta, Jaime García-Germán, exgerent d'Adif, que van rebre viatges i regals de constructores. Aquesta malversació de fons públics –xifrada en 31 milions i amb una desena d'implicats– és investigada per la titular del jutjat d'instrucció 9 de Barcelona, la magistrada Silvia López Mejía.

El segon cas de corrupció a l'entorn de l'AVE de la Sagrera és investigat per una altra jutgessa perquè les empreses implicades són diferents. La unió temporal d'empreses formada per Dragados (ACS), Acciona, Comsa i Acsa van obtenir el contracte de la construcció de l'estructura de l'estació de La Sagrera per un import de 366,4 milions d'euros, el març de 2010. I, el consorci integrat per FCC, Ferrovial, Copisa i Rubau van obtenir la construcció dels accessos a la nova estació per 222,8 milions.

Per la seva banda, Foment va reiterar ahir que ha encarregat auditories per comprovar les obres realment executades i la seva qualitat. Així ho va explicar el secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, el 7 de juny passat, a l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat, a més de confessar-los que té aturades aquestes obres sine die des de finals del 2014 i sense cap justificació judicial. El conseller de Territori, Josep Rull, va insistir ahir en reclamar a Foment que reprengui les obres.

LA DATA

04.11.14
Adif comunica a la fiscalia
noves irregularitats en les obres de la Sagrera, que el fiscal confirmar i denuncia a un jutjat de Barcelona.

LA XIFRA

3
projectes sota sospita:
la construcció d'accessos a la Sagrera; construcció de l'estructura de l'estació, i la plataforma al tram Sant Andreu.

LA FRASE

S'haurien emès de manera reiterada certificacions amb imports superiors a l'obra feta per les contractistes
Fiscalia anticorrupció
comunicat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia