Comunicació

la crònica

El bucle pel poder

La cursa de RAC1 es farà el 19 de juny en escenaris gironins de ‘Joc de trons' amb sortida a la Devesa
Puigdemont: “La sèrie té un relat entorn del poder, però un bon assassinat t'arregla una incertesa”

Una de les moltes frases populars, que s'han fet sentència, de la sèrie Joc de trons ve a dir que “el poder resideix on els homes creuen que resideix”. I es va mencionar ahir, durant la tertúlia entrevista al president Carles Puigdemont, convidat estrella de l'edició especial que el magazín matinal El món a RAC1 feia des del Teatre Municipal de Girona coincidint amb l'estrena de la sisena temporada d'una sèrie que Jordi Basté va comparar amb Shakespeare i que Puigdemont la va qualificar de poc menys que “marciana”: “Si bé és cert que té un relat entorn el poder, és un bucle permanent que gira entorn de la sang i les traïcions i de la lluita del poder pel poder; aquí un bon assassinat t'arregla una incertesa.” “Al final, la setena temporada es rodarà a Figueres”, li va contestar, bromista, Jordi Basté percebent certa subestima entorn de la sèrie. “Tot queda a casa”, va entomar-la ràpidament el president, també amb ironia. En tot cas, Puigdemont es va mostrar confiat en el retorn de la sèrie als escenaris gironins –“els va atraure sobretot el color de la pedra blanca”, explicaria més tard Laura Merino, de la Girona Film Office, sobre els motius pels quals el Barri Vell fos l'escollit–. Puigdemont va alertar, però, que no han de canviar “els tractes fiscals, que depenen de l'Estat”. Els impostos que Madrid carrega a les empreses audiovisuals que volen rodar a l'Estat espanyol és, per norma general, d'un 18%.

L'adjectiu marcià venia a tomb perquè Carles Puigdemont va confessar que no era ni seguidor de Joc de trons ni de sèries en general: “En els quatre anys d'alcalde no n'havia vist ni un episodi.” Per això la tèbia reacció inicial quan el gerent li va fer saber l'interès dels responsables del que és el fenomen mundial televisiu del moment, per rodar a Girona. Entès el que significava triar Girona un cop més com a plató, i que representava molt més que el rodatge d'una pel·lícula, l'aleshores alcalde va tenir clar “que era una gran operació de ciutat”.

Tenint en compte el “bucle pel poder” que representa la sèrie medieval, era un tòpic apropiat que els tertulians comparessin la trama amb la situació política actual. “En aquest bucle en quin moment del capítol estem?”, va preguntar el director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, que en l'enquesta obligada als tertulians, tampoc seguia Joc de trons. Puigdemont va avançar spoilers i en forma de titulars: “Sóc un president per a aquesta etapa i després me'n vaig a casa; no aspiro a liderar el partit però sí a participar activament en la seva refundació.” I, esgotats els 18 mesos, convocar eleccions constituents.

De visita, Puigdemont no va portar cap detall de la pastisseria d'Amer, tal com li va recordar Pere Mas, a la ràdio; al contrari. Va ser obsequiat per l'actual alcaldessa, Marta Madrenas, i el regidor de Cultura, Carles Ribas amb un esmorzar a l'ajuntament. Un dels fans reconeguts i populars de la sèrie, el pastisser Jordi Roca li havia preparat un gelat de xuixo, una idea que Puigdemont havia suggerit a Roca. I va ser el primer a tastar la prova que aviat es trobarà al Rocambolesc .

El món a RAC1, en el monogràfic sobre la sèrie va anunciar que la tradicional cursa de l'emissora es farà el 19 de juny en escenaris gironins, amb sortida a la Devesa. I per acabar-ho amb música, la GiOrquestra va cloure l'especial amb la banda sonora de la sèrie, tan èpica. La música fa per la frase, amb ressorts heroics i reflexius, que Varys li recorda Tyrion sobre el poder que s'atribueix. I ahir tenia forma de tron de ferro, encara que tots sabíem que era de mentida. Fins i tot el president Puigdemont el va admirar i tocar. Perquè el poder [“truc o ombra a la paret”, continua dient la frase de la sèrie] és poder.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia