Comunicació

Els Rahola premien el periodisme local i crític

Els setens premis Carles Rahola de Comunicació Local reconeixen les entrevistes d'Ariet.cat, la cobertura de les eleccions municipals al Baix Empordà i el programa ‘Fora de Lloc', emès a la Xarxa

El jurat de la setena edició dels premis Carles Rahola de Comunicació Local ha reconegut el periodisme local i alternatiu en els guardons que es van fer públics ahir al vespre en el transcurs d'una gala en què el president del Col·legi de Periodistes a Girona, Joan Ventura, en el seu discurs, va instar els periodistes a exercir l'abecé de l'ofici, però, sobretot, a tenir l'honradesa com a principi fonamental.

En la categoria de premsa, es van premiar les entrevistes que Miquel Toll va fer a l'exmilitant del Moviment Ibèric d'Alliberament (MIL) Jean Marc Rouillan i a l'advocat i diputat de la CUP-AE Benet Salellas publicades a Ariet.cat. El jurat va destacar-ne “el plantejament” i el fet de ser “oportunes” en el moment històric actual.

En la categoria de millor projecte sobre comunicació periodística la guanyadora va ser l'única finalista, Gidària, una revista d'economia solidària de Nina Pagès, Paula Mejide i Sergi Custey. En ràdio, el jurat va guardonar la cobertura especial de les eleccions municipals al Baix Empordà emesa a Ràdio Capital de l'Empordà, Ràdio Begur, Ràdio Bisbal i XtraFM Costa Brava. Es va valorar la capacitat de coordinar els diferents equips. El jurat també va voler reconèixer l'esforç que requereix un espai diari de quatre hores com Girona Ara, de l'emissora FeM Girona 92.7 FM. En televisió, es va premiar el programa Fora de lloc , de Frame Girona, d'Octavi Muní i Joan López. Fora de lloc , emès per la Xarxa de Televisions Locals, combina les entrevistes amb la promoció turística de les comarques gironines, alhora que juga amb el factor sorpresa, ja que el convidat no sap qui li farà de guia. El jurat va valorar l'encert en la tria dels protagonistes. Per exemple, la periodista Sílvia Cóppulo, a Girona, va tenir com a ambaixador l'actual president, Carles Puigdemont. Com a millor fotografia, el jurat va elegir Minut 91, d'Aniol Resclosa, de Diari de Girona, “per saber captar l'instant de decepció d'una ciutat i d'un equip de futbol”. El jurat va fer notar la manca de participació femenina en fotografia. L'únic premi ex aequo va ser en l'apartat de millor iniciativa de comunicació institucional. Es va guardonar Jordi Gamero pel pla de comunicació del projecte Life Pletera, de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, i Narcís Mir, Àlex Cebollero, Gerard Prohias, Sílvia Esteva i Lídia González pel projecte TreballemxPalafrugell, de l'Ajuntament de Palafrugell. Va quedar desert el premi a la millor informació digital.

També es van lliurar les dues beques, que s'atorgaven per primer cop, amb l'objectiu de fomentar la recerca sobre la història del periodisme a les comarques gironines. En la categoria professional, el becat, amb 1.800 euros, va ser el periodista Carles Ribera per una investigació sobre el periòdic satíric El pont de pedra (1935-1936). En la categoria universitària, la beca, dotada amb 1.200 euros, va ser per a Laura Teixidor, que va presentar un estudi sobre el tractament de la premsa del 1979 al 1982 del català a les escoles.

LA FRASE

La feina del bon periodista és que la informació arribi descontaminada al ciutadà
Joan Ventura
president del col·legi de periodistes de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia