cultura

Manresa lliga els actes per ser capital de la cultura catalana

Es realitzaran 30 activitats de nova creació que se sumaran al centenar de propostes que ja inclou el calendari manresà

Es potenciaran nous espais, com ara el riu, i disciplines que s’havien tingut menys en compte

Arts escèniques i audiovisuals al voltant del riu Cardener, un macrojoc d’escapada en viu vinculat al patrimoni, accions plàstiques al pont Nou i al pont Vell, gravats gegantins esculpits als carrers, una visita a la fàbrica dels Panyos –que fa 200 anys– o un video mapping a ritme de música electrònica a l’interior de la basílica de la Seu. Són algunes de les propostes que es podran veure aquest 2018 a Manresa, quan la ciutat gaudirà de l’honor de ser capital de la cultura catalana, agafant el relleu de Reus.

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i la regidora de Cultura, Anna Crespo, van avançar ahir a la tarda algunes de les 30 activitats de nova creació que es programaran i que se sumaran al centenar llarg de propostes que ja acumula habitualment el calendari manresà. Crespo va detallar que les 30 activitats s’han escollit d’entre més d’una setantena que van fer arribar entitats de la ciutat. Els encarregats de fer la tria han estat les 15 persones del consell assessor, que barreja càrrecs municipals i persones vinculades al món cultural.

Crespo va indicar que sobretot s’ha apostat per disciplines que fins ara “no han estat tan ateses per aquesta regidoria” i per la recerca d’espais nous, com ara l’entorn del riu Cardener i el parc de Puigterrà. La idea és donar a conèixer a la mateixa ciutat llocs que hi són però que potser no s’han sabut encara esprémer i també tota la producció local cultural que genera Manresa, que no és poca. En aquesta línia, Joan Morros, un dels membres del consell assessor, va explicar: “Més que portar grans patums de fora, que potser et poden fer sortir al mapa un dia, hem apostat per donar a conèixer la riquesa cultural que té Manresa.”

A més, la voluntat és que alguns dels nous espectacles puguin tenir continuïtat més enllà del 2018 aprofitant l’embranzida que ha de suposar ser capital de la cultura catalana. Entre aquests hi ha el Festival de Circ i el Festival de Dansa i també la Festa del Riu Cardener.

Per la seva banda, l’alcalde va avançar que el pressupost serà d’uns 450.000 euros, tots provinents de l’Ajuntament exceptuant l’exposició de Gelonch Viladegut, que paga la Diputació de Barcelona. Junyent va reconèixer que “no és un pressupost extraordinari”, però es va mostrar “convençut” de poder fer “una capitalitat a la manresana, que és fer el millor amb els recursos que hi ha”.

Les propostes seran múltiples: dansa, art urbà, poesia, teatre, cultura popular, literatura i un llarg etcètera de disciplines. L’espectacle inaugural, sota la direcció de Sergi Ots, es farà el 20 de gener al Kursaal.

LA FRASE

La capitalitat serà a la manresana, que és fer el millor amb el pressupost que tenim, de 450.000 euros
Valentí Junyent
alcalde de manresa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia