Cinema

Dormint amb l’enemic

‘Llueven vacas’ aborda la violència de gènere amb diverses actrius interpretant una mateixa víctima

Margarita és una dona dels anys cinquanta que conviu amb Fernando, un marit maltractador. Llueven vacas, que s’estrena avui als cinemes, aborda el tema de la violència de gènere amb un plantejament original: aquests dos mateixos personatges són interpretats per diferents parelles d’actors: Maribel Verdú i Víctor Clavijo, Laia Marull i Secun de la Rosa, Gloria Muñoz i Pedro Miguel Martínez, María Barranco i Asier Etxeandía, i Gemma Charines i Eduardo Noriega.

La pel·lícula adapta una obra teatral de Carlos Be, i ha estat dirigida per Fran Arráez, en un projecte que ha rebut el suport del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. “El cinema i el teatre són arts que s’han de fer servir per denunciar coses tan tremendes com que el 2017 hi hagi tantes víctimes de violència de gènere”, explica a El Punt Avui l’actriu catalana Gemma Charines, que debuta en el cinema amb aquest paper. “Tots els que ens vam apuntar a aquest projecte el vam entendre amb aquesta vocació de denúncia, des de Maribel Verdú, que va ser la primera, fins a mi mateixa.”

Fases del maltractament

Cada parella d’actors escenifiquen diferents moments d’una mateixa relació, marcada per la violència de gènere. “Hi ha un gran treball de direcció –diu Gemma Charines–, perquè nosaltres vam treballar per parelles, no ens vam reunir totes. Jo vaig rodar amb Eduardo Noriega, que interpreta el meu marit, i no vaig tenir contacte amb les altres Margaritas ni els altres Fernandos.” “Cadascuna hi vèiem coses diferents, i buscàvem la pluralitat en la visió d’aquesta situació de la dona maltractada, que pot ser qualsevol tipus de dona, de qualsevol edat, condició social...”, explica Sobre el treball per separat.

El vestuari dels cinquanta remet a “la imatge de la dona amb davantal, sempre a la cuina, que vol ser la dona perfecta”, però l’ambientació incorpora elements extemporanis per remarcar la vigència i actualitat del problema de la violència de gènere.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia