cultura

ARQUEOLOGIA

El passat iber local, l'última baula del museu de Sant Feliu

L'espai del monestir acull la mostra ‘Guíxols: eines i creences', amb peces i recreacions del poblat ibèric ganxó

El Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols ha estrenat una nova exposició centrada en les arrels iberes de la població, a partir d'un petit poblat assentat dalt del promontori del Fortim fa uns 2.500 anys. La mostra, com explica Jordi Colomeda, tècnic responsable del museu, a més de renovar el discurs narratiu, permet “explicar els orígens de la vila i del monestir”, una fase poc aprofundida fins ara en l'equipament.

La major part de les peces provenen de les excavacions fetes al poblat, que es va descobrir l'any 1903 durant les obres per a la construcció del port contemporani. Algunes provenen de la col·lecció local i d'altres, dels magatzems de la seu gironina del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC). S'hi poden veure recipients de ceràmica grollera, sigillata i estris quotidians, com ara una clau, monedes, instruments quirúrgics de metall o una tègula d'enterrament que pertany a la posterior època de romanització i es va trobar al jaciment de Solius.

Exvots d'Ullastret

Colomeda destaca també “dues peces molt estranyes de veure” com són dos fragments de màscares d'exvot provinents del jaciment d'Ullastret. Per aprofundir en els aspectes més didàctics, la mostra incorpora grans recreacions gràfiques fetes per l'arqueòleg i il·lustrador Jordi Sagrera, amb què els visitants es poden fer una idea de les dimensions i la ubicació de l'antic assentament del Fortim o l'estructura de les llars iberes. També s'hi exhibeix una recreació a escala real d'un teler iber, per entendre el procés de teixit que feien servir els indigets.

La producció de l'exposició ha durat més d'un any i mig. La mostra analitza l'evolució dels costums i creences fins a la romanització i el pas del món antic cap al medieval. Un exemple d'això, que traça un paral·lelisme amb la història local, són els materials de ceràmiques importades del nord d'Àfrica en els segles III i IV, els territoris d'on provenia el patró local, Feliu l'Africà, martiritzat el 303.

LA DATA

1903
Queden al descobert
els primers vestigis del poblat, durant les obres per construir l'actual port de Sant Feliu.

LA XIFRA

18
mesos
han durat els treballs de disseny, preparació i producció de la mostra, a la primera planta del monestir.

Visita teatralitzada aquest migdia

El museu guixolenc ha organitzat aquest cap de setmana dues visites teatralitzades a la mostra, a càrrec de la Nesille, un personatge caracteritzat amb la indumentària de l'època ibera. La primera es va fer ahir a la tarda, després d'inaugurar el nou passatge que connecta l'església i el monestir, i la segona es farà avui al migdia (12 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia