cultura

Bernat Dedéu

“Volem recuperar l'esperit noucentista”

Tenim un patrimoni bestial i molt desconegut que volem digitalitzar i posar a l'abast del públic

És el candidat més jove a presidir l'Ateneu Barcelonès, que celebra eleccions el 16 de març. Nascut a Barcelona el 1979, va estudiar filosofia a la Universitat de Barcelona. Escriu el blog La Torre de les Hores, i imparteix classes de relacions internacionals a la Facultat de Comunicació Blanquerna. El seu vincle amb l'Ateneu es remunta a quan era un estudiant de COU i el seu professor li va recomanar que es fes soci, als 18 anys.

Per què Ordre i Aventura?
Ve d'una cançó dels Mishima. L'ordre es refereix al noucentisme, a Prat de la Riba, la Mancomunitat, és a dir, la necessitat de tenir la casa ben endreçada abans de disposar-se a l'aventura. Ordre vol dir que la casa funcioni per abordar l'aventura, que fa referència a la part més daliniana, canalla i excessiva.
En què es basa la vostra proposta?
A recuperar el sentit de contemporaneïtat i de referent cultural que sempre ha tingut aquesta casa per tal de crear una nova tradició per als nostres fills i néts.
Parla de noucentisme, que és de principis del segle passat...
Amb prou feines coneixem els seus fonaments, el Glossari de l'Ors a penes s'acaba d'editar i comencem a conèixer les obres de l'Estelrich o Pujols, de tota una tradició que en qualsevol altre país seria canònica. A més, en contra del que es diu, no és una tradició encarcarada, cal recordar que va influenciar Dalí, les avantguardes, el dandisme...
Què pot oferir a l'Ateneu?
La mitjana d'edat del soci és bastant avançada, per sobre dels 50 anys, i majoritàriament masculí. Nosaltres el volem rejovenir i fer una programació orientada també a les dones. No volem expulsar els socis veterans, però per subsistir necessitem 500 socis menors de 35 anys, i nosaltres els aconseguirem en quatre anys de mandat. Això també derivarà en una programació, no ja estàtica –especialitat de la casa–, sinó formes més mutants i vives com pot ser l'audiovisual o la música contemporània. L'Ateneu ha esdevingut una entitat autista amb aquestes formes de cultura i nosaltres volem obrir-nos. Veiem que els socis cada vegada venen més sols, i volem crear una borsa que permeti entrar en contacte amb gent d'altres disciplines, com ara del món culinari. Volem tornar a fer de l'Ateneu un punt de trobada.
Tenen un projecte estel·lar?
Tindrem un wikipedista resident que s'encarregarà de fomentar les xarxes socials. A més, tenim un patrimoni bestial i molt desconegut que volem digitalitzar i obrir al món. També volem crear una editorial per donar sortida a tot aquest patrimoni històric, i no només el relatiu al ateneistes, sinó també als antiateneistes, com ara la colla d'escriptors del districte cinquè. A més, volem que els alumnes de l'Escola d'Escriptura es quedin un cop acabin els estudis i no marxin, com passa ara. Per això farem una reducció del 50% de la quota als socis joves i dedicarem una programació cultural adreçada a aquest públic jove.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia