cultura

festes i tradicions

Santes de contenció

L'Ajuntament vol posar fi a les desviacions pressupostàries que ha experimentat la festa major de Mataró

Enguany s'apuja la partida de la celebració però alhora es busca reduir-ne el cost real

El cost de la festa major de Mataró, Les Santes, preocupa l'Ajuntament. En els últims anys, el pressupost real de la celebració supera amb escreix el que es preveu gastar inicialment, i dels poc més de 500.000 euros previstos sobre el paper es passa fàcilment als més de 700.000. Unes desviacions que, en alguns casos, són del 40%. El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez (CiU), explica que els comptes de la festa s'han disparat en les últimes edicions per dues qüestions essencials: la seguretat i l'acompliment de les normatives d'espectacles, que són més severes que mai. Més controladors i més vigilants, però també més tanques per protegir, per exemple, les vies del tren la nit del castell de focs al passeig Marítim o més campanyes de civisme han anat encarint Les Santes sense que s'hagin augmentat ni els actes, ni els grups de música. Fernàndez defensa que amb l'objectiu de corregir aquesta diferència pressupostària, a banda d'incrementar la partida inicial, que enguany serà de 598.000 euros, un 17% més respecte l'any anterior, es buscarà reduir-ne el cost.

Amb un programa gairebé sagrat, la intenció és trobar l'estalvi en les infraestructures que s'utilitzen o en el nombre d'escenaris que s'han de muntar i desmuntar al llarg de totes les jornades festives. “Es tracta de gratar una mica d'aquí i d'allà”, insisteix a dir Fernàndez, que confia que entre una cosa i l'altra s'aconsegueixi ajustar el pressupost i racionalitzar més la despesa, sense que hi hagi la percepció que s'ha retallat la celebració. Tot i que el marge de maniobra és petit, es confia que es pugui donar un gir a la situació.

Novetats i canvis

Amb aquesta filosofia, l'Ajuntament de Mataró fa mesos que treballa en el nou programa de Les Santes, que presenta alguns canvis destacats. D'una banda, una de les cites que en pocs anys ja s'han convertit en un dels esdeveniments més massius i populars són les Dissantes, la festa solidària que organitza la Fundació Maresme, que canvia de lloc. Tot i que ja van néixer al parc Central vell, les darreres edicions han tingut lloc a l'espai firal del nou parc Central. Enguany, els concerts gratuïts tornaran a l'emplaçament originari. “En aquest cas, no es tracta de cap mesura d'estalvi, sinó que ho fem per motius d'organització i de funcionament i perquè volem trobar el millor espai per a les actuacions musicals”, insisteix a dir el regidor de Cultura.

Un altre dels canvis importants serà el trasllat de la botiga de Les Santes, que fins ara es trobava a l'edifici de Can Palauet, i de l'exposició del fotògraf de la festa de l'edició anterior, que s'instal·lava a l'Ateneu de la Fundació Iluro. La previsió és que tant la botiga com la mostra coincideixin en l'espai i que enguany ho facin a la planta baixa de Can Marfà, l'actual Museu del Gènere de Punt de Mataró. Un altre cas és el del Sarau de després del castell de focs, ja que l'escenari del port es traslladarà a la platja del Varador.

D'altra banda, pel que fa a les novetats, una de les més remarcables és la inclusió en el programa oficial d'un acte que s'ha consolidat: el Vermut de Bastons, que es farà el dia 29 de juliol, en el qual un grup de bastoners fa un recorregut pels diferents cellers de la ciutat.

LA FRASE

Entre el que augmentem de pressupost i el que estalviem, creiem que ens ajustarem força
Joaquim Fernàndez
regidor de cultura

LA XIFRA

598.000
euros
és el pressupost inicial d'enguany de la festa major de Les Santes de Mataró, un 17% més que l'any anterior.

El cap de cartell musical, el grup La Raíz

Un dels grups puntals de l'escena mestissa de l'Estat, els valencians La Raíz, serà el protagonista del concert de pagament de Les Santes 2017, que es farà el 21 de juliol al parc Central. L'actuació, que s'emmarca dins la gira internacional La Hoguera de los Continentes Tour 2017, també inclourà la participació dels grups Pirat's Sound Sistema i Sara Hebe. Les entrades ja s'han posat a la venda a les oficines de la Direcció de Cultura de Mataró i a través d'internet. L'Ajuntament coprodueix el concert amb una promotora, continuant d'aquesta manera la relació amb empreses privades que ha permès contractar importants grups musicals dins de la programació de la festa major els últims anys. Les entrades tenen un preu popular de 13 euros si es compren anticipadament i de 16 euros a taquilla.

Després de revolucionar el panorama musical estatal l'any passat amb la publicació del seu darrer disc, Entre poetas y presos, i una gira plena de concerts amb les entrades exhaurides i actuacions als principals festivals, La Raíz ha anunciat el gruix de dates del que serà el seu tour més internacional, que farà parada a la capital maresmenca. El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, destaca que el que es busca per aquesta proposta musical, l'única que no és gratuïta de tota la festa major, és, a banda de la disponibilitat del grup, que es tracti d'un conjunt que estigui “a dalt de tot” i serveixi per atraure públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia