Lletres

la crònica

Aurora Bertrana: viatjant contra corrent

Aurora era una dona extravagant i carismàtica. L'any 1930 el poeta Àngel Pons i Guitart la va descriure com una “dama que estava ben lluny de la xocolata amb melindros i el seu temperament era fort i picant com la mostassa alemanya”.

Dimecres passat, el cicle Prudenci i Aurora Bertrana, vida i obra, organitzat per l'Escola Municipal d'Humanitats de La Mercè amb motiu de l'Any Bertrana, va presentar la primera conferència sobre l'escriptora. Aurora Bertrana: una vida de novel·la, a càrrec de Neus Real, doctora en filologia catalana i professora a la UAB, va parlar de la vida d'Aurora, filla de Prudenci Bertrana, i el seu caràcter rebel.“Era una dona sense pèls a la llengua”, diu Real.

De la seva vida en destaca la seva passió per la música, l'escriptura i els viatges. A diferència del seu pare, que no va sortir mai de Catalunya, Aurora era una dona inquieta que necessitava viatjar per sentir-se viva. L'any 1925, quan es va casar amb l'enginyer Denys Choffat, va tenir l'oportunitat de viatjar a l'illa de Tahití, on va viure tres anys, i a la Polinèsia. El 1932 escriu Paradisos oceànics, un llibre en què descriu la vida i els costums de la societat indígena. “Va ser un escàndol per l'època perquè parlava obertament de la llibertat sexual”, diu Real. “Deia que se sentia més a prop de les indígenes mig nues que no pas de les esposes burgeses dels companys del seu marit.”

Compartia amb Prudenci el seu caràcter independent incapaç d'adaptar-se als convencionalismes de l'època. No s'identificava amb la burgesia catalana ni amb la figura de la dona delicada i aristotèlica. Real considera que Aurora augurava el que seria un canvi en el model d'intel·lectualitat femenina. “Tot i així, no la podem veure com una feminista; o almenys, com una representant del feminisme que coneixem ara”, aclareix. Els seus escrits, tacats d'humor i ironia, amagaven un to de protesta. Respiraven un aire de llibertat absoluta que Aurora només aconseguia viatjant.

Avui Mariàngela Vilallonga, coordinadora del cicle, parlarà sobre la seva trajectòria literària a Aurora Bertrana: de la literatura de viatges a les memòries (19 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia