Arts escèniques

Mor Neil Simon, rei de la comèdia

L’autor de ‘L’estranya parella’ tenia 91 anys i deixa un llegat immens de més de 40 obres de gran èxit comercial

Va arribar a tenir quatre obres simultànies a Broadway, on era tota una institució

El dramaturg i guionista nord-americà Neil Simon, un dels més populars de Broadway, que es va fer cèlebre amb L’estranya parella, va morir, ahir als 91 anys, per complicacions en una pneumònia a l’hospital Presbyterian de Manhattan.

El seu llegat és immens, integrat per més de 40 obres. Va ser tan prolífic que creava una nova obra quasi totes les temporades teatrals. En va arribar a tenir quatre que es representaven simultàniament a l’avinguda novaiorquesa, una cosa mai vista en cap altre autor.

Amb L’estranya parella va arrasar a tot el món. A Catalunya, la versió més coneguda és la que van dur als escenaris l’irrepetible tàndem format per Paco Morán i Joan Pera, i que va estar en cartell durant pràcticament tota la dècada dels noranta al Teatre Borràs i va aconseguir sonades xifres d’espectadors que encara ara ningú no ha superat.

Simon, nascut al barri del Bronx de Nova York el 1927, va ser un fenomen de Broadway des dels anys seixanta fins a mitjans dels noranta. Es va estrenar, el 1961, amb Come blow your horn. Els seus orígens pobres en una família jueva marcada per un pare que els abandonava sovint li van servir de font d’inspiració per crear les seves peces, dominades per un humor àcid.

Però no és només la quantitat de treballs que va signar, sinó, sobretot, la seva qualitat el que l’ha convertit en un dels millors dramaturgs de la segona meitat del segle XX. Al llarg de la seva carrera, va ser nominat en disset ocasions al prestigiós premi Tony. Un guardó que va obtenir per L’estranya parella, Biloxi blues i Lost in yonkers, a més d’un quart que va rebre per la seva contribució general al teatre americà.

Lost in yonkers, una història més aviat fosca o dolorosament divertida sobre la relació entre una mare abusiva i els seus fills adults, també va ser reconeguda amb el premi Pulitzer de teatre.

Simon tenia una missió: fer passar una bona estona al públic i evadir-lo dels problemes quotidians mentre durés la funció. “Per mi, una comèdia d’èxit és la que fa que tota l’audiència es recargoli de riure fins al punt que alguns espectadors acaben desmaiats”, acostumava a dir.

Algunes de les seves peces van fer el salt al cinema, com ara L’estranya parella, de què va signar ell mateix el guió i que va ser interpretada de manera magistral perWalter Matthau i Jack Lemmon sota la direcció de Gene Saks.

També es va treballar la versió cinematogràfica d’un altre dels seus grans èxits, Descalços pel parc, que van representar Robert Redford i Jane Fonda. De guions per a pel·lícules, en va arribar a brodar 25. I per 4 va ser nominat als Oscar: La parella xiflada, La noia de l’adéu (per què va rebre un Globus d’Or), California suite i, és clar, per L’estranya parella.

“Ningú no ha tingut tant talent per fer comèdies com ell”, va apuntar, ahir, Emanuel Azenberg, el seu productor durant 30 anys. Broadway ha deixat de riure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia