Patrimoni

Realitat virtual al castell de la Trinitat, a Roses

L’Ajuntament aprova el projecte museístic del castell

Les imatges 3D o la tècnica ‘matte painting’ seran les protagonistes

Rigor històric, però amb una dimensió d’espectacle que donarà una gran singularitat a la visita a l’espai; aquest és el doble repte que s’ha fixat l’Ajuntament de Roses per al projecte de museografia didàctica que explicarà i interpretarà el castell de la Trinitat. Les noves tecnologies, com ara l’ús d’imatges 3D, audiovisuals, o la tècnica matte painting (recreació de paisatges i escenaris), seran una peça clau de la visita a la fortalesa.

Cinc àmbits

El projecte museogràfic –que ara només acaba d’aprovar l’Ajuntament amb un pressupost de 622.000 euros– es dividirà en 5 àmbits, distribuïts al llarg dels diferents espais de l’edifici, amb propostes a l’aire lliure i als espais interiors, que donaran una especial rellevància a la museografia virtual, i que se sumaran a expositors amb peces originals i rèpliques, plafons, i altres suports tradicionals. La proposta, redactada per la Fundació Bosch Gimpera, de la Universitat de Barcelona, no solament es concep com una intervenció de presentació i interpretació de la fortalesa i de l’enginyeria militar del segle XVI, sinó també com un espai que mostrarà el factor geoestratègic del port de Roses. El primer dels àmbits tractarà sobre les fronteres marítimes i terrestres, i la importància del port de Roses que, com a refugi segur, va ser des de temps antics punt de referència en la navegació a través de molt diverses civilitzacions i etapes històriques, fins a ser fortificat amb dues grans construccions militars renaixentistes: el castell de la Trinitat i la Ciutadella de Roses.

El segon àmbit es destinarà als temps d’artilleria i fortaleses, tot destacant la importància que adquiriren els enginyers amb el desenvolupament de la pirobalística (finals segle XV), que va implicar una nova manera de fortificar i d’atacar les ciutats, i on s’explicarà el procés de construcció del fort de la Trinitat i els trets de l’arquitectura militar renaixentista. Una altra secció es destinarà al funcionament del castell, concebut com una màquina de guerra dissenyada per allotjar artilleria (tipus d’artilleria, emmagatzematge de pólvora, municions, armes portàtils com ara arcabussos, mosquets i fusells...).

El quart àmbit parlarà dels soldats, batalles i setges, on es mostrarà l’organització de les tropes i els diferents tipus d’unitats, aspectes organitzatius, cerimònies i uniformes, a més dels diferents episodis militars, setges, combats i batalles que van afectar el castell de la Trinitat. Per últim, el cinquè apartat centrarà la seva atenció en la vida quotidiana i el dia a dia en una fortalesa: costums alimentaris de l’època, condicions higièniques i sanitàries, jocs, distraccions, supersticions, creences, convivència, etc.

LA XIFRA

622.000
euros.
És el pressupost del projecte museístic aprovat per l’Ajuntament al castell de la Trinitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia