Llibres

Dos traductors i un editor

1984 aposta en l’inici de temporada per ‘Llum d’agost’, de Faulkner; els poemes d’‘Un altre temps’, d’Auden, i la recuperació de la primera novel·la de Vallmitjana

Enric Casasses recupera Vallmitjana, un gran autor que considera ignorat

Tant o més il·luminador per entendre un autor és escoltar-lo a ell mateix, com sentir aquells que han tractat de reproduir la seva veu en una altra llengua o l’han rescatat d’un oblit silenciós. Aquesta és la circumstància que es va donar dimarts passat quan l’editorial 1984 va presentar les seves tres primeres novetats de la temporada.

Com que es tracta d’autors morts, van ser els traductors i l’editor els que van substituir les veus dels literats en un exercici que aporta un grau més d’aprofundiment en l’obra. Tant la traductora de Llum d’agost, de William Faulkner, Esther Tallada, com el traductor d’Un altre temps. Poemes escollits, de W.H. Auden, Marcel Riera, van explicar el seu procediment per arribar a la connexió amb els seus respectius traduïts. Tots dos van coincidir en el fet que, més enllà del coneixement de l’idioma, cosa d’altra banda òbvia i evident, cal entrar en la pell de l’autor. “El que he cercat és que Faulkner soni en català de la mateixa manera que ho faria per a un anglès que sentís l’obra original”, va dir Esther Tallada, que va remarcar que per això, sovint, cal fer algunes alteracions en les paraules, fins i tot “afegir-ne algunes que normativament no són correctes però que ajuden a respectar el text original”.

L’altra novetat de 1984 per a la pròxima Setmana del Llibre en Català és la primera novel·la de Juli Vallmitjana, que transcorre en una Barcelona que ja no existeix, la de la part de la ciutat que es va enderrocar amb motiu de l’obertura de la Via Laietana. Enric Casasses ha estat l’editor de De la ciutat vella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia