Llibres

Freqüències lliures

El banyolí Eloi Camps publica el seu segon llibre, ‘Fem-nos escoltar!’, en el qual repassa 40 anys d’història de les ràdios ciutadanes, i el presentarà demà a Girona

Per casualitats pròpies del món editorial, pocs mesos després de publicar el seu primer llibre, Mig segle de fressa. El rock i el folk a Banyoles i al Pla de l’Estany, Eloi Camps Durban (Banyoles, 1994) acaba de treure el seu segon llibre, amb una temàtica ben diferent. Fem-nos escoltar! Història de les ràdios ciutadanes de l’espai català de comunicació (1977-2017), editat per Gregal , és un retrat molt complet sobre aquestes emissores sorgides de la societat civil, amb diferents propòsits –alguns de lúdics, altres de caire social–, però que tenen com a comú denominador la voluntat de crear canals de comunicació propis, “ja sigui per fer sentir veus excloses dels mitjans convencionals o bé perquè en un indret hi ha un buit mediàtic”.

Fem-nos escoltar! va néixer a partir d’un projecte de recerca vinculat a una beca de col·laboració amb el departament de Filologia i Comunicació de la Universitat de Girona (UdG) que Camps va portar a terme el 2016. Eloi Camps forma part del Grup de Recerca en Comunicació Social i Institucional de la UdG i ha col·laborat amb diversos mitjans escrits i radiofònics, entre els quals El Punt Avui. També és soci de Ràdio Terra.

Després d’introduir el lector en el concepte de “ràdio ciutadana” i en el marc històric en què van sorgir aquest tipus d’emissores a l’Europa occidental i als Països Catalans, Camps fa un inventari detallat d’un centenar llarg de ràdios –una vintena en actiu– de Catalunya, el País Valencià, les illes Balears, la Catalunya del Nord i la Franja de Ponent, especificant-ne el tipus d’emissora –ràdios lliures, associatives, comunitàries, etc.–, la freqüència, els impulsors, l’emplaçament i el període d’emissió. La pionera és Ràdio Maduixa, nascuda el 1977 a Granollers, i no hi falten projectes de llarg recorregut com ara Ràdio Pica, Contrabanda i la nord-catalana Ràdio Arrels. Les comarques gironines estan representades per Els Pirates Empordanesos (Figueres), Ràdio Juriola, Ràdio Ferrerito i Ràdio Ganxona (Sant Feliu de Guíxols), Ràdio Bellcaire, Ràdio Saturn (Cassà de la Selva), Ràdio Estudiantil (Palamós), Ràdio Calonge i les encara actives Ràdio 90 (Olot) i Ràdio Capital de l’Empordà (Baix Empordà).

La primera presentació del llibre tindrà lloc demà dimecres a les 19 h a la Llibreria 22 de Girona, amb Lluís Costa (UdG) i un membre del col·lectiu audiovisual per a la transformació social Fora de Camp. També hi haurà presentacions a l’Espai Contrabandos de Barcelona, el 7 de març; a Can Trincheria d’Olot, el 15 de març; a la Biblioteca de Banyoles, el 2 d’abril, amb la periodista Marta Bosch, i a la Plaça del Llibre, la setmana del llibre en català de València.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia