Art

Museu ambulant

La mostra ‘Meet Vincent van Gogh’ proposa al Port Vell de Barcelona un recorregut virtual per l’obra i la vida del pintor

S’hi combinen escenografies amb reproduccions, fotografies i pel·lícules

La tendència dels grans museus que tenen en propietat o dipòsit permanent les obres més emblemàtiques de la història de l’art és restringir els préstecs a altres museus. El preu del transport especialitzat i les assegurances, així com el perill que qualsevol incident pugui malmetre les peces, fan que la mobilitat de les obres sigui cada cop més restrictiva.

Aquestes raons, sumades a la possibilitat de buscar nous recursos econòmics per als museus, estan portant a la creació d’espais itinerants que utilitzen la tecnologia i diverses escenografies per fer didàctica i difusió d’un autor o un corrent sense deteriorar les obres originals. Aquest és el cas de Meet Vincent van Gogh, que mostra en un format presentat com a “experiència” un recorregut per la vida i l’obra del pintor holandès. La producció (a càrrec de l’empresa Proactiv) està avalada pel Museu Van Gogh d’Amsterdam i, segons el seu director executiu, Adriaan Dönszelmann, “atesa la vulnerabilitat de la col·lecció i les limitades opcions de transport, amb aquesta exposició es permet explorar un nou enfocament de la vida i l’obra del pintor sense obviar ni els seus parents més pròxims, com la seva mare, ni els seus coneguts, alguns dels quals, puntals de la història de l’art”. Dönszelmann es referia a personatges com ara Theo, el germà de Vincent, i el pintor Paul Gauguin, que van tenir una especial incidència en el poc sociable i taciturn Van Gogh. El director executiu del Museu Van Gogh també va explicar que volen que la gent que vagi a la mostra “experimenti, descobreixi i intenti fer coses per si mateixa, com feia Vincent”.

Aquesta instal·lació es pot veure al Port Vell de Barcelona fins a principis d’estiu sota una carpa de 1.500 metres quadrats que, segons Nicolás Renna, responsable de Proactiv, “té un tractament especial de reforç de les parets i el sostre”. El plantejament es basa en un recorregut amb audioguia en què s’utilitzen projeccions videogràfiques, fotografies i elements escenogràfics com ara l’habitació de Van Gogh a Arles que l’artista va immortalitzar en un dels seus quadres més famosos. El visitant podrà asseure’s al llit i també tocar amb les mans còpies dels seus quadres per tal de captar d’una manera sensitiva com pintava el cèlebre autor, que utilitzava força gruix de pintura en cada pinzellada. Ben segur que, com es va poder comprovar en la inauguració de dijous, el públic gaudirà fent-se selfies amb elements tan característics de l’obra de Van Gogh com els gira-sols. I no hi podia faltar la botiga de marxandatge, tot i que ben mirat resulta paradoxal per a un artista que mai va guanyar ni un euro amb la seva obra, ja que mai va vendre ni un sol quadre.

El recorregut parteix de l’entorn familiar, en el si d’una família religiosa amb força fills, i continua pel camí que va seguir Van Gogh abans de trobar la seva raó de viure: l’art. La incomprensió de la gent, la fidelitat del seu germà Theo, la seva vida a la Provença –on va trobar la inspiradora llum mediterrània–, la seva malaltia i el suïcidi són alguns d’aquests bocins de vida i obra que es poden resseguir en la mostra.

Els organitzadors esperen que Meet Vincent van Gogh sigui visitada a Barcelona, primera ciutat europea que dona cabuda a l’esdeveniment, per 100.000 persones. L’exposició ja es va poder veure l’any passat a Xangai, a la Xina, i a partir del 4 d’abril se n’inaugurarà una altra igual que la de Barcelona a Corea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia