José Perelló Gilabert dóna al Museu Arqueològic de Dénia una àmfora romana del segle I després de Crist

El Museu Arqueològic de la Ciutat de Dénia ha ingressat al seu fons una àmfora romana; una antiga troballa subaquàtica descoberta casualment fa més de trenta anys, en arrossegar-la la xarxa d'una barca de bou. A primeries dels huitanta, aquesta àmfora, junt amb fragments d'una altra de tipologia semblant, foren arrossegades en la Roca dels Felius, a seixanta braces de profunditat; un paratge marí situat front al Cap de Sant Antoni.

Ha fet efectiva la donació José Perelló Gilabert, que l'ha custodiada tot aquest temps en un magatzem, junt a arts de pesca i altres artefactes mariners. Aquesta troballa enriqueix el fons del Museu Arqueològic, que compta amb una de les millors col·leccions d'arqueologia subaquàtica valencianes. A més a més, el seu catàleg ofereix informació complementària sobre el comerç romà i la costa de Dénia.

Recentment, a unes Jornades Internacionals sobre Arqueologia Subaquàtica, es publicava un estat de la qüestió sobre les evidències i empremtes al litoral de Dénia del comerç de l'oli durant l'època romana.

Segons l'informe emés per Josep A. Gisbert, director del Museu Arqueològic, es tracta d'un àmfora del tipus Dressel 20, bètica, provinent de forns del curs mitjà i baix del Guadalquivir. Transportava oli des de la Bètica. Alguns trets formals de l'àmfora suggereixen que es tracta d'un contenidor que caldria datar cap a la meitat del segle I d. C.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.