cultura

Cultura

Na Jerònima torna

Vilanova del Camí portarà a escena el cas real d'una bruixa del segle XVIII

Els organitzadors volen crear nous referents culturals

Joan Pujol, un fuster d'Igualada, va veure, una nit de l'any 1607, una dona nua sobre una mena de boira al capdamunt de la torre fortificada de Vilanova del Camí. Amb els seus ulls relatava que havia vist com “després, dita dona sen baixa de la dita torra ab la dita boira espesa baix al castell ÿ entrà dintre de un apossento”. Pujol va assegurar que era Jerònima Fàbregues, de Vilanova del Camí. El fuster i altres veïns de la zona van relatar casos en què Na Jerònima havia utilitzat els seus poders màgics de bruixa per fer maleficis, provocar morts i altres mals.

Una investigació de Xavier Jorba i Serra va treure a la llum aquests casos de bruixeria que recullen actes de processos judicials que es conserven a l'Arxiu Comarcal de l'Anoia. Un grup de joves de Vilanova del Camí s'ha aplegat en un col·lectiu efímer que porta per nom Na Jerònima amb l'objectiu de portar a escena aquest fet singular.

Són sis joves implicats en diferents àmbits que van començar a treballar, el passat mes de setembre, en una proposta escènica que es representarà el proper 28 de gener a la plaça Major de Vilanova del Camí. Ahir dissabte, van fer un primer tast amb una ruta guiada pels escenaris de la història original, fa més de quatre segles.

La periodista Laura Farreras és un d'aquests joves que tenen com a objectiu “donar una identitat cultural pròpia a Vilanova”, aprofitant que tenen a la seva història “un cas tan singular”. Tant ella com els altres joves del grup han fet “moltes coses per Igualada”, però volen “dotar d'elements” la cultura del seu poble i demostrar que “no és una ciutat dormitori”.

El judici real a Na Jerònima serveix de punt de partida per a un guió que es representarà amb la col·laboració de diverses entitats vilanovines. Més d'un centenar de persones estan implicades en el projecte, en què participaran actors, professionals i amateurs, que desenvoluparan els papers principals, amb un especial esforç en el vestuari i l'attrezzo.

Tot plegat servirà per tornar a la vida, per una nit, una dona tan singular com desconeguda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia