cultura

Crítica

Mort a Sarajevo

El filòsof Bernard Henri-Lévy, tan sentenciós i sovint egòlatra mentre denúncia els horrors del món, va escriure, fa uns anys, un monòleg teatral, Hotel Europa, en què fa una reflexió sobre el declivi moral i polític europeu tenint present el conflicte i les ferides perseverants de la guerra a l'ex-Iugoslàvia. El cineasta bosnià Danis Tanovic (revelat amb En tierra de nadie, una denúncia de l'absurd de totes les guerres abordant la que el cineasta va viure de tan a prop) va considerar fer-ne una adaptació cinematogràfica, però, finalment, en fa un dels elements integrants (amb els assajos de l'obra que fa l'actor Jacques Weber) del seu nou film, que es distribueix a l'Estat espanyol amb el títol Hotel Europa però que, originalment, en té un altre que pot traduir-se com Mort a Sarajevo.

Sarajevo està associada a la mort i la guerra. Allà va ser assassinat, junt amb la seva esposa Sofia, l'arxiduc austríac Francesc Ferran: el considerat inici de la Primera Guerra Mundial. Al film de Tanovic, que, certament, transcorre en un hotel de manera literal, però amb la voluntat de construir-hi una paràbola, un programa televisiu parla d'aquest assassinat (i de qui el va cometre, el nacionalista serbobosnià Gavrilo Princip, heroi o terrorista?) el dia en què se'n recorda oficialment el centenari. Això mentre que a l'hotel, en crisi i amenaçat pels bancs, hi ha una vaga de treballadors. Apel·lant de nou a l'absurd, amb certa histèria, Tanovic parla del seu país i d'Europa, del pes del passat i les ferides perseverants. Amb rampells lúcids, però a vegades fent-ho tot massa explicit, massa verbalitzat, i amb un estrany punt de sensacionalisme.

Hotel Europa
Director: Danis Tanovic. Intèrprets: Jacques Weber, Snezana Vidovic.
França-Bòsnia-Herzegovina, 2016


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novetat editorial

Jaume Planas dissecciona la fauna local d’un barri com n’hi ha tants

blanes
Música

Empúries acull un concert de músics exiliats

L’Escala
cultura

L’Arxiu Lafuente de Santander compra la col·lecció d’objectes culinaris d'Antoni Miralda

barcelona
FESTIVAL DE CANES

Jonás Trueba aposta per l’amor

canes
arts escèniques

Catorze finalistes catalans als Max, amb una gala dedicada a Guimerà

barcelona
GIRONA

Unes 700 persones assisteixen al Pati Cultural 2024

GIRONA
patrimoni

Manresa restaura l’escultura dedicada a Josep Anselm Clavé

Manresa
Música

L’Embassa’t atrau 7.600 persones, una xifra rècord pel festival

Sabadell

Identificat el patrimoni natural i arquitectònic a protegir

Polinyà