cultura

Un llibre fa lluir el patrimoni del castell de Montsoriu

El volum, editat pel Consell Comarcal de la Selva i la Gabella i presentat ahir a Girona, fa un repàs de la història del monument i s'erigeix en una eina didàctica, rigorosa i amena per als visitants

Tot i que Montsoriu presenta restes d'una ocupació ibèrica dels segles IV-III aC, el primer testimoni escrit que certifica l'existència del castell és de l'any 1002. El castell que es visita actualment correspon en bona part a la gran reforma efectuada per Bernat II de Cabrera a mitjan segle XIV i ningú no dubta que Montsoriu és el gran monument de la comarca de la Selva i el castell gòtic més important de Catalunya. “Lo Castell qui és un dels bells e dels nobles del món”, com va deixar ja escrit en la seva Crònica Bernat Desclot al segle XII.

I, si bé ens hem de remuntar a l'any 2000, ara fa disset anys, per trobar el primer llibre rigorós de difusió sobre aquest element patrimonial únic, ara s'acaba de publicar i presentar una nova edició d'un volum que ben segur que representa un pas més per a la seva difusió, posant al dia de manera amena i didàctica els coneixements que fins avui s'han recollit arran de les intenses campanyes arqueològiques, científiques i de recerca que al llarg de vint-i-un anys s'hi han estat efectuant de manera ininterrompuda.

“Una història d'èxit”, en paraules del director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Joan Manuel Rueda, pronunciades ahir a Girona durant la presentació del llibre, titulat Montsoriu. El castell gòtic de Catalunya, que ha editat el Consell Comarcal de la Selva i el Museu Etnològic del Montseny, la Gabella. Un èxit és la recuperació del castell, tant arqueològicament com històricament i arquitectònicament, “ja que tothom ha remat a l'una, i en la mateixa direcció”, va remarcar. Rueda destaca la dimensió local de “Montsoliu” –que és com sempre s'ha referit al castell la gent de la comarca–, així com de referent comarcal –per la relació establerta amb els seus fundadors, els Cabrera– i nacional, sense oblidar la dimensió “llegendària, mística i fins i tot esotèrica” que l'ha embolcallat.

Una eina de promoció

Per la seva banda, la presidenta del Patronat del Castell de Montsoriu , Raquel Reyner, va reivindicar aquest llibre com “un element més en aquesta activitat de promoció del castell que s'adequa a la fase que ara ens pertoca, que és reivindicar Montsoriu i aconseguir que en l'imaginari popular de Catalunya recuperi l'esplendor i el valor significatiu com a cap i casal dels vescomtes de cabrera”. Un objectiu que el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, també es va fer seu, afegint-hi que “fer conèixer millor les característiques del monument més important de la comarca també té el propòsit de fer estimar més Montsoriu”.

Pel que fa al director dels serveis territorials de Cultura, Francesc Ten, va remarcar l'obligació de tots de “continuar preservant i difonent el nostre patrimoni amb volums com aquest”, que aprofundeixen en l'estudi des de diversos vessants, tant l'històric com el paisatgístic i l'arquitectònic.

Els autors d'aquest llibre són Gemma Font, Josep M. Llorens, Joaquim Mateu, Sandra Pujadas, Jordi Tura i Joan Carles Codolà.

LES XIFRES

23
excavacions arqueològiques i 23 anys de recerca ininterrompuda han tingut lloc al castell.
16.000
visitants aquest any indiquen l'interès creixent d'aquest monument nacional.
1.015
anys d'història. L'ocupació del turó de Montsoriu, però, es remunta a l'època ibèrica o al neolític.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia