Cultura

Tresserras acusa de "deslleialtat flagrant" el ministeri de Cultura per la compra de l'arxiu Centelles

El conseller de Cultura reclama a la ministra un "gest conciliador". Als fills del fotògraf, els demana que "reconsiderin" la seva posició "d'acord amb la trajectòria" del seu pare

L'afer Centelles està desembocant en una crisi greu Generalitat-Estat i torna a mostrar dues concepcions contraposades d'Espanya. El mateix conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras ho ha exposat així en una compareixença de premsa, retransmesa per Catalunya Informació, en què ha acusat de "deslleialtat" flagrant el ministeri de Cultura i els fills d'Agustí Centelles per la venda de l'arxiu del fotògraf a l'Estat mentre la Generalitat també en negociava l'adquisició.

Per Tresserras, l'afer ha estat una "subhasta" i un "xantatge" amb l'objectiu d'obtenir un "botí", i la Generalitat, "que administra recursos públics, no hi podia cedir". A més, el conseller hi veu nocturnitat, ja que la conselleria no ha tingut coneixement de la negociació del ministeri amb la família Centelles "fins que no s'ha publicat als mitjans", i això malgrat que "en els darrers dies hi ha hagut contactes sovintejats", ja que representants del departament de Ángeles González Sinde i del de Tresserras han coincidit en diversos actes.

"Cal que des de l'Estat hi hagi un reconeixement de la seva plurinacionalitat, que entengui que la cultura catalana té caràcter nacional i que no pot ser que això es visqui amb incomoditat permanent", ha advertit.

De moment, i malgrat la duresa d'aquestes declaracions que ha fet en una roda de premsa convocada a la seu de la conselleria, el conseller ha parlat amb la ministra i li ha fet saber "que es tracta de fets greus" i "quina lectura se'n fa des de Catalunya". Sinde li ha promès que estudiarà "vies de solució" al conflicte. Ara toca esperar. I el que espera i reclama Tresserras és "un gest conciliador", que podria ser decidir que la col·lecció es quedi a Catalunya i no que sigui enviada al Centre de la Memòria de Salamanca, ja que gran part del material és sobre la Guerra Civil.

"L'interès de les imatges és global, però l'objecte de les fotografies corresponen a una experiència d'aquest país i són patrimoni del poble de Catalunya, i per això reivindiquem que es quedin aquí", ha argumentat el conseller.

Als fills de Centelles, els ha demanat que "reconsiderin la seva posició d'acord amb la trajectòria del seu pare".

La cronologia dels fets, segons Tresserras
Per establir exactament el procés pel qual l'arxiu Centelles ha acabat en mans del ministeri, Tresserras ha fet una cronologia detallada de les negociacions entre la Generalitat i els fills del fotògraf.

Segons aquest relat, els tractes van començar a prendre forma el setembre de 2008, en una reunió amb els hereus de Centelles. Per part de la Generalitat, hi van assistir Ramon Alberch, subdirector general d'Arxius, i Jordi Roca, director general de Patrimoni. Es va proposar a la família Centelles quatre fórmules: comodat amb cessió de drets, comodat sense cessió de drets, dipòsit o donació.

El novembre de 2008, en una "reunió formal" per parlar dels diversos tipus de convenis, els fills del fotògraf demanen que s'hi recullen diversos aspectes sobre la difusió pública de l'obra del seu pare.

És al febrer de 2009 que hi ha el primer gir. "Els fills diuen que hi ha hagut un malentès, que el que volen és vendre la col·lecció i que en demanen 700.000 euros, resultat de multiplicar per sis anualitats la quantitat per drets d'autor que han cobrat els darrers anys", ha explicat el conseller. Al març, la Generalitat ofereix 500.000 euros, basant-se en diversos peritatges. Al maig, dos tècnics visiten l'arxiu per fer-ne un informe detallat.

A l'estiu, juliol de 2009, Tresserras intervé personalment perquè "la relació no era prou fluïda" i ell coneixia personalment els fills de Centelles d'actes de difusió de l'obra del fotògraf organitzats a la facultat de Comunicació de la UAB. En aquesta trobada s'acorda que la Generalitat pagarà 500.000 euros i que cedirà a la família els ingressos per drets d'autor entre el 2009 i el 2015, "condició que els hauria permès assolir amb escreix els 700.000 euros que demanaven", segons el conseller.

El setembre passat, es formula per escrit aquest acord, i no és fins al 29 d'octubre (fa un mes) que "apareix en escena Joaquim Gasca com a representant de la família i que diu que hi ha altres ofertes i que la Generalitat ha de millorar la seva". "Nosaltres els responem que l'interès de la conselleria és ferm i proposem que facin la seva proposta", ha conclòs Tresserras. Poc després hauria saltat, per sorpresa per a la Generalitat, la notícia que finalment és el ministeri el que es queda la col·lecció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’ambaixador del doble exili a París

Barcelona
CULTURA

Santa Susanna consolida la programació de petit format amb el vuitè Micròmetre

Santa Susanna
RIPOLLÈS

Cinema Transhumant gira per cinc residències d’avis amb dues pel·lícules

RIPOLL
ÒPERA

El Liceu infla de romanticisme ‘top’ el tràgic destí d’‘Adriana Lecouvreur’

BARCELONA
Emili Bayo
Novel·lista

“Tota la novel·la és plena d’homenatges i referències culturals”

Barcelona
música

L’Estadi Olímpic inicia la temporada de grans concerts

Barcelona
música

Parellop obre amb ‘Una llum al camí’ una sèrie de singles que sortiran al llarg del 2024

girona
Cinema

CIMA i l’Eram projecten vuit curts amb perspectiva de gènere

Girona
música

‘Despechá’, de Rosalía, supera els mil milions d’escoltes a Spotify

Barcelona