Cultura

Els Centelles es venen més fotos

Després de cobrar del ministeri de Cultura pels negatius, els fills del fotògraf segueixen fent calaix amb subhastes

Els germans Centelles, fills del cèlebre fotògraf Agustí Centelles, un dels grans noms del fotoperiodisme de la República i la Guerra Civil, semblen haver descobert el gust pels diners. Després de la polèmica venda dels negatius del pare al ministeri de Cultura, deixant el govern català –amb el qual feia temps que estaven negociant– amb el cul enlaire, el pròxim 27 de maig la sala Soler y Llach traurà a subhasta un lot de 92 imatges de Centelles, gairebé totes vintage (revelades i firmades pel mateix autor en el moment de ser fetes o poc després).

Si per la venda al ministeri els Centelles van obtenir 700.000 euros, ara aquesta subhasta els en pot reportar prop de 100.000. En concret, el preu global de sortida és de 79.200, però atesa la qualitat del lot i la popularitat de Centelles, no es descarta que la xifra s’enlairi.

Segons Xavier Llach, gerent de la casa de subhastes, “ja abans de la polèmica venda al ministeri hi havia molt interès al mercat per les fotos de Centelles, tant per part de col·leccionistes d’aquí i de l’estranger com de museus, també d’aquí i de fora”.

La majoria del conjunt que ara es posa en venda correspon al període republicà, inclosa la guerra. Les imatges estan datades entre 1930 i 1938. Completen el conjunt 6 fotos dels anys 50 i 60. “No vol ser un catàleg global, però sí que és un conjunt força excepcional”, diu Juan Naranjo, responsable tècnic de la subhasta.

La instantània més cara surt per 1.500-1.900 euros: mostra dos soldats vistos d’esquena, disparant des d’un balcó en la conquesta de Terol per les tropes republicanes, el 1937. Del mateix any és la segona imatge de més preu (1.400-1.800), amb la plaça Universitat de Barcelona després d’un bombardeig de l’aviació feixista i un cavall mort en primer pla.

La subhasta de Centelles fa parella amb la d’Henri Cartier-Bresson que Soler y Llach ofereix el mateix 27 de maig . En aquest cas són 66 fotos, de les quals dues estan datades a Barcelona i algunes altres a València, Madrid, Alacant i Córdoba. Els preus de Cartier-Bresson se situen en algun cas en els 3.500 euros, i en general són superiors als de Centelles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.