Cultura

Tresserras veu en l'afer Centelles una revenja de Madrid pels 'papers' de Salamanca

Els fills del fotògraf reiteren que "mai" arribaran a un acord sobre l'arxiu "amb aquest govern"

Els germans Centelles han reiterat aquest dimarts al titular de Cultura de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras, que "amb aquest govern i amb aquest conseller mai hi haurà acord". Així de rotunds s'han mostrat els hereus de l'arxiu fotogràfic d'Agustí Centelles en un cara a cara a El matí de Catalunya Ràdio, en què Tresserras ha admès alguns errors per les dues parts i els ha obert les portes a tornar a negociar l'opció que les imatges es quedin a Catalunya. La pugna entre tots dos va començar dissabte, en saber-se que els hereus havien venut el llegat al ministeri de Cultura, amb l'Arxiu de Salamanca com a destinació final.

El director del programa, Manel Fuentes, ha acarat en directe Joan Manuel Tresserras i els fills del fotògraf Agustí Centelles, embolicats en una pugna pel llegat del fotoperiodista català, que conté milers d'imatges de la Guerra Civil, moltes d'elles preses en territori català i salvades pel mateix autor de l'espoli franquista amagant-les durant anys en una maleta a França.

Una torna
El conseller Tresserras ha volgut deixar clar que és fals que la Generalitat no hagi mostrat interès per la col·lecció. Tresserras s'ha mostrat convençut que darrere de tot això hi ha una operació política, que fa pensar en una mena de "torna" pel retorn dels papers de Salamanca, mentre que els germans Centelles han arribat a dir que estan pensant a marxar de Catalunya per anar a viure a l'altra banda de l'Ebre.

Tot i l'oferta de la Generalitat de reconduir la situació, conscient que les vies legals donen preferència a l'Estat, els germans Centelles s'han mostrat rotunds en la seva posició contrària a negociar amb la Generalitat, "amb aquest govern i aquest conseller mai hi haurà acord", han sentenciat.

Els hereus de Centelles han donat a entendre que el seu malestar ve de lluny, perquè consideren que durant tots aquests anys la Generalitat no els ha fet prou cas. I han repetit que la tria del ministeri com a comprador no respon a motius econòmics, sinó a una millor proposta d'assegurar la difusió del patrimoni.

Però sobretot, als Centelles els va molestar que la Generalitat iniciés els tràmits per protegir l'arxiu fotogràfic declarant-lo patrimoni cultural sense avisar-los, gest que consideren una "expropiació". Sobre aquesta gestió, Tresserras ha explicat que la conselleria els ho va comunicar i que en cap cas varia la titularitat de l'arxiu, sinó que impedeix la venda en una subhasta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.