cultura

Mor el cineasta barceloní Manel Esteban

El director, productor i director de fotografia barceloní Manel Esteban, cineasta vinculat als seus inicis amb l'Escola de Barcelona, va morir ahir a la capital catalana a l'edat de 74 anys, segons va informar l'Acadèmia del Cinema Català. Manel Esteban Marquilles va dirigir produccions televisives com ara El Mikado (1087) i Olímpicament mort (1993), i dos llargmetratges de ficció, Els mars del sud (1992) i Historias de la puta mili (1994). Tant Els mars del sud com Olímpicament mort tenien com a protagonista l'inspector Pepe Carvalho, creat per Manuel Vázquez Montalbán, i van retratar la Barcelona olímpica.

Però Esteban es va significar primer com a director de fotografia. Enginyer industrial, va cursar estudis de cinema a Polònia i va ser operador de càmera de diversos curts a finals dels anys seixanta, abans de signar la fotografia de diversos llargmetratges de Portabella: Umbracle (1970), Cuadecuc, vampir (1970), El sopar (1974) i Informe general sobre unas cuestiones de interés para una proyección pública (1977).

Manel Esteban també va realitzar cinema industrial i publicitari, i va realitzar nombrosos programes per a TVE. Membre d'honor de l'Acadèmia del Cinema Català, va presidir el Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya entre el 1996 i el 2006.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.