cultura

La imatge de Dalí, en pugna

El Suprem sentencia que la fundació de Figueres no té legitimació per protegir els drets d'imatge de l'artista, però això no afectarà la gestió de la institució

El Tribunal Suprem ha establert que la Fundació Gala-Dalí no té legitimació per protegir el dret d'imatge del pintor, després que la sala civil hagi desestimat un recurs de cassació de l'entitat a una sentència de l'Audiència de Barcelona d'una demanda de la institució contra la societat Faber Gotic.

La Fundació Dalí i Demart Pro Art van demandar el 2009 Juan Javier Bofill Pellicer i Faber Gotic perquè consideraven que els demandats havien comès una intromissió il·legítima en els drets d'imatge de Salvador Dalí en utilitzar el seu nom i imatge en una exposició i un web amb “fins comercials i publicitaris”. Es considerava que els demandats havien vulnerat els drets de marques i de propietat intel·lectual en haver utilitzat el nom i la imatge de Dalí amb fins comercials en una exposició dedicada a l'artista al Reial Cercle Artístic de Barcelona, on s'exposaven escultures de la Col·lecció Clot. En aquell moment la mostra es va haver de clausurar. Encara que en aquell moment l'Audiència va condemnar els demandats per vulneració de drets de marca i propietat intel·lectual, va entendre que no s'havia danyat el dret a la pròpia imatge de Dalí.

La sentència actual del Suprem indica que, tant per falta de designació de la fundació per exercir l'acció de tutela, com perquè la protecció que pretén no és de la memòria del difunt, sinó interessos de caràcter estrictament patrimonial, ha de confirmar la sentència de l'Audiència de Barcelona.

Escassa repercussió

La Fundació Dalí ha aclarit que l'abast de la sentència es limita a l'ús de la imatge de Dalí “d'una forma denigrant o d'una manera que no concordi amb la conducta observada per l'artista en vida, però no afecta la vessant estrictament patrimonial i econòmica del dret d'imatge de Dalí”. Per tant, “la sentència té una repercussió escassa en la gestió de la fundació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia