Cultura

Maragall al bosc

Rosa Novell fon prosa i poesia a ‘Joan Maragall, el ciutadà' a Vil·la Joana

En el 150è aniversari del naixement de Joan Maragall i en el centenari de la seva mort (1860-1911), Rosa Novell protagonitza un espectacle amb lletra del poeta i líder d'opinió de principis del segle XX. Novell alterna els versos més coneguts de Maragall amb els que han caigut en l'oblit i, alhora, els amaneix amb correspondència i articles de premsa que relacionen el vers amb la situació del país. Perquè, per Novell (que ha comptat amb l'assessorament de l'especialista Lluís Quintana), Maragall descriu la vida de la ciutat de “bombes al Liceu, ciutat que creix, de minyones i de dides”. De fet, el recital, en què la violoncel·lista Fanny Silvestre intercala peces de Wagner i dels coetanis de Maragall Cassadó i Morera, dóna la visió d'un ciutadà que també es desplaça al mar i a la muntanya però que “ni pretén fer-se pescador quan és a la platja, ni pastor quan es belluga pels camps”, matisa l'actriu.

L'espectacle Joan Maragall, el ciutadà que es representa dissabte i diumenge a Vil·la Joana, a tocar de l'estació del Baixador de Vallvidrera. és una de les propostes del Museu d'Història de la Ciutat que intenta donar més visibilitat a aquesta masia on va morir mossèn Jacint Verdaguer. L'obra, casualment, recull un poema en què Maragall demostra el seu respecte cap a mossèn Cinto. En poc menys d'una hora, Novell incorpora els poemes de major qualitat del poeta, entre els quals es troben sovint els més populars. Són el cas de L'ametller, Sol, solet, La vaca cega i Goigs a la Verge de Núria. Deliberadament no inclou l'Oda a Espanya. Ho fa per no caure en l'oportunisme: “quan els polítics no la citin, ja la inclourem al recital”, diu Novell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia