cultura

La contra

Pellofes, Primilians i Mamarratxos

La comarca es prepara un any més, tot i la crisi, per viure el carnaval en un ambient festiu i distès en què les rues, les disfresses i la rauxa seran les protagonistes

Com és habitual en aquesta època, molts municipis de la comarca del Maresme ja han començat a celebrar el carnaval. Són dies de rauxa i disbauxa i per uns moments les disfresses, les comparses més estrafolàries, les rues desenfadades i el riure emmascararan els difícils temps de crisi econòmica que s'estan esdevenint. Així, els diferents reis del Carnestoltes s'entronitzaran per regnar fins el dimecres de cendra. Dos d'aquests monarques més singulars de la comarca són en Pellofa de Mataró i en Primilià de Premià de Mar.

El primer, en Pellofa XXXIII va arribar ahir a Mataró per imposar el seu regnat a la capital del Maresme. Avui el seu domini tindrà la seva màxima esplendor a la tarda, quan la rua de comparses pujarà per la Riera fins al parc Central, on es lliuraran els premis. Però el regnat d'en Pellofa té data de caducitat, i serà el dimecres de cendra quan la seva capella ardent quedarà instal·lada a l'ajuntament. Serà després quan una “trista” comitiva acompanyarà les seves despulles i s'entronitzarà a la Vella Quaresma a la plaça de la Peixateria.

Per la seva banda, el premianenc Primilià serà novè de la dinastia i des de dijous té instaurats els seus dominis a Premià de Mar. Per imposar el seu règim, compta amb uns aliats ben peculiars: els Penja- Culpes. Uns personatges, que són els esperits de les antigues fàbriques de Premià de Mar, que es desperten per aquestes dates i surten al carrer a fer-se veure i s'ajunten per criticar a tort i a dret el poble, deixant a tothom retratat, sabent tot el que ha passat i deixat de passar durant l'any a la vila, gràcies a la seva condició d'esperits observadors. El dimecres de cendra, els Penja-Culpes llegiran el Testament d'en Primilià, el rei Carnestoltes, just abans de cremar-lo al mig de la plaça. A Vilassar de Mar, enguany la rua de carnaval serà una de les més participatives que es recordin. I és que s'hi han inscrit 16 comparses que aglutinen un total de 644 persones respecte a les 9 comparses i els prop de 400 integrants de l'any passat. De les comparses inscrites, 8 han presentat candidata a reina de carnaval i la més nombrosa disposa de 130 integrants. A més, es tornarà a celebrar el ball dels Mamarratxos, un tradició recuperada l'any 2009 i en què es tracta d'anar ben disfressat per no ser reconegut. Si hom creu que ha descobert la identitat de l'altre li enganxa un paper a l'esquena. Al final de l'acte qui té menys etiquetes és qui ha estat el més incògnit i, per tant, el guanyador.

Com sempre, els més troneres a l'hora d'acabar el carnestoltes seran Pineda de Mar i Calella, que el dissabte 12 de març organitzaran la tradicional rua de l'Alt Maresme que discorrerà per les dues poblacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.