cultura

Entre la Cerdanya i el Conflent

Vilafranca de Conflent manté intactes la muralles de Vauban i el traçat medieval de la població

Pujant de Perpinyà cap a l'Alta Cerdanya, sorprèn l'aparició de la vila emmurallada de Vilafranca de Conflent. Aquesta població, fundada el 1090 pel comte de Cerdanya, es troba entre impressionats espadats, en l'aiguabarreig del riu Tet i el seu afluent Cadí, que baixa del Canigó. Corona la vila, al Mont Belloc, el castell Fort Libèria, que s'uneix amb el recinte intramurs per una escala de 734 esglaons, el subterrani més gran d'Europa. Aquest subterrani es pot visitar, així com el recinte emmurallat i el castell. Molt a la vora també es poden visitar les coves Les Canaletes. El conjunt està considerat com a un dels “pobles més bonics de França”. La població té una història molt rica, pel seu emplaçament estratègic. Ha format part dels comtats de Cerdanya i Barcelona, del Regne de Mallorca, de la corona d'Aragó, del reialme d'Espanya i de França. L'aspecte actual el deu a l'enginyer francès Vauban, que, després del Tractat dels Pirineus, el 1659, va modificar i ampliar tots els elements defensius de les muralles i va fortificar coves que l'envolten. La vila va ser escenari de la conspiració de Vilafranca el 1674, quan les famílies nobles van conjurar-se per fer fora les tropes franceses. La conspiració va ser descoberta per la indiscreció d'Inés de Llar, que ho explicà al seu amant, el comandant francès De Parlan. Els conjurats van ser detinguts, executats i esquarterats per les tropes franceses, i els seus caps van ser exposats en gàbies de ferro a les portes de les muralles. Actualment Vilafranca és un dels indrets més visitats pels turistes a la Catalunya Nord.

Dades històriques.
Fundació.
La vila fou fundada pel comte de de Cerdanya Guillem Ramon el 1090.
Sobiranies.
Ha format part dels comtats de Cerdanya i Barcelona i dels reialmes de Mallorca, Aragó, Espanya i França.
Unesco.
Forma part del Patrimoni de la Humanitat com a fortificació del marquès de Vauban, que va refer les muralles per assegurar el domini francès després del 1659.

Vauban

Dotze fortificacions de l'enginyer militar Sébastien Le Prestre, mariscal de Vauban, entre elles la de Vilafranca de Conflent, van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. La inclusió de la població va ser criticada per associacions catalanistes en considerar Vauban un representant de la “repressió militar francesa contra els catalans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia