cultura

Un testimoni irrepetible

El 28 i 29 de juny, amb El Punt Avui, es vendrà el DVD ‘Canet Rock', de Francesc Bellmunt i Àngel Casas, per 9,95 euros

A més del DVD, el paquet inclou el documental ‘El Woodstock català, 30 anys després'
i un llibret

Els dies previs a l'edició renovada del Canet Rock, que se celebrarà el 5 de juliol al Pla d'en Sala de Canet de Mar amb una nombrosa representació de la música pop i rock catalana, són una bona ocasió per anar fent boca i recuperar el testimoni audiovisual més important que queda de la primera edició del festival, celebrada el 26 de juliol del 1975.

Es tracta del documental Canet Rock, dirigit pel cineasta Francesc Bellmunt i el periodista Àngel Casas. La setmana que ve, els dies 28 i 29 de juny, El Punt Avui ofereix la possibilitat de comprar un paquet –editat pel grup Enderrock– que inclou aquest llargmetratge, juntament amb el documental de Pere Pons El Woodstock català, 30 anys després i un llibret amb fotografies inèdites.

Dirigit tant a nostàlgics que van viure aquell esdeveniment com a les noves generacions que volen conèixer les arrels de la música popular que es fa a Catalunya en aquests moments, el DVD es podrà adquirir als quioscos per 9,95 euros. També se'n pot sol·licitar l'enviament a domicili afegint-hi 4,05 euros, mentre que per als subscriptors d'El Punt Avui l'enviament és gratuït.

Tal com comenta Francesc Bellmunt a El Punt Avui, “en aquell moment la televisió no cobria esdeveniments com aquests; per tant, la pel·lícula és l'únic testimoni audiovisual que hi ha d'aquell primer Canet Rock”. “Tot plegat es va plantejar com un Woodstock en miniatura: si allà tenien trenta càmeres, nosaltres en teníem tres”, hi afegeix.

Bellmunt recorda que el procés de muntatge va ser especialment dur: “Vam trigar tres mesos a fer-ho, va ser brutal. Va ser molt complicat tècnicament i va ser molt difícil triar entre les vint-i-quatre hores que vam rodar.” També recorda anècdotes com ara el fet que “en aquell moment encara hi havia censura i calien permisos de rodatge; aquesta és la raó per la qual la pel·lícula està rodada en part en castellà”.

Àngel Casas recorda a aquest diari com es va plantejar la idea de fer una pel·lícula sobre el Canet Rock: “Amb Francesc Bellmunt estàvem rodant el documental La nova cançó quan entre la productora de La Trinca i els propietaris de Zeleste van muntar el festival. Jo dirigia la revista Vibraciones i era amic de tots ells. Hi havia el precedent de la pel·lícula Woodstock..., així que vam pensar que es podia fer. Hi vam posar diners nosaltres, ens va costar 400.000 pessetes. Està feta amb molt pocs recursos, la càmera amb què havíem de rodar primers plans es va espatllar i per això no hi ha primers plans..., però té un valor testimonial incalculable.”

Per la seva banda, El Woodstock català, 30 anys després és un documental dirigit pel periodista Pere Pons el 2004 i produït pel grup Enderrock, que ofereix els testimonis de la majoria dels protagonistes del festival Canet Rock del 1975, tant músics com organitzadors i assistents, que expliquen què va representar per a les seves vides aquell esdeveniment social, cultural i musical. Pons explica que el documental vol “reflectir que el rock català no és flor d'un dia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia