cultura

Crònica

jazz

Els fills de la llum

Després de fer una classe magistral per als alumnes del Conservatori del Liceu de Barcelona, els virtuosos Danilo Pérez, John Patitucci i Brian Blade van oferir un concert excel·lent a l'auditori de la mateixa institució, un fòrum d'aquells que ningú diria que és d'un país pobre i amb xifres d'atur del tercer món.

Rere el nom de Children of the Light, amb el qual signen també el seu primer disc a trio, els tres músics van oferir una col·lecció de temes, compostos per tots tres, derivant cap a improvisacions que demostraven el seu currículum i també la seva inspiració. Tots tres són habituals del Voll-Damm Festival i els hem vist als millors combos actuals, singularment formant quartet amb la llegenda Wayne Shorter, que els entronca amb la tradició de Davis, Coltrane, Silver, Zawinul, Ferguson, Rollins o els Jazz Messengers d'Art Blakey, és a dir, en línia directa amb l'enciclopèdia i el cànon del jazz contemporanis, del qual són fills, fills de la llum.

Dimecres el seu repertori va connectar amb els joves músics, que majoritàriament havien anat a veure'ls. Reconforta veure els estudiants en la convocatòria perquè de la legió de músics de jazz del país, en vaig veure pocs, per no dir pràcticament cap. O s'ho saben tot o no guanyen ni per pagar l'entrada: misteri.

Els Children of the Light van fer una interpretació lliure dels deu temes, des dels romàntics, on el piano de Danilo sonava amb ecos de la música espanyola i els clàssics del XIX, a les guiades pels rítmics, amb uns solos de contrabaix i baix elèctric memorables. Per no parlar de la lliçó de les baquetes de Blade, que són de traca i mocador. Lumen, Luz del alba, Sunburn and mosquito–que van començar mimetitzat el zumzeig amb els instruments– i les evocadores Within everything i Milky way van sonar esplendoroses, tot i que crec que es van excedir en el temps. Amb una hora i quart o una hora i mitja, aquest cronista hauria sortit levitant. Les dues hores se'm van fer llargues. La síndrome Springsteen o no saber quan cal acabar, eternitzar el plaer, pot provocar efectes contraris als desitjats. Vetllada, no obstant això, important.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia