cultura

La metgessa Maseras dóna nom al nou Centre d'Estudis

La vila-secana va ser la primera dona en llicenciar-se en medicina a l'Estat espanyol al segle XIX

El nou projecte cultural vol promoure i dinamitzar la cultura en aquest municipi del Tarragonès

El nou Centre d'Estudis Vila-secans tindrà el nom de la primera dona llicenciada en medicina a l'Estat espanyol, Maria Elena Maseras (1853-1900), una vila-secana que no va poder exercir mai la professió mèdica. El nou col·lectiu cultural, que es presentarà públicament en un acte al centre cívic El Colomí de Vila-seca demà a les vuit del vespre, té com a objectiu “promoure i dinamitzar la cultura” a Vila-seca, segons la presidenta de la nova entitat, Eva Rofín.

Segons Rofín, la iniciativa va néixer fruit del contacte “d'un grup de joves” del municipi que coincidien en la diagnosi que a Vila-seca “hi havia un buit” en matèria de cultura i van considerar interessant “omplir-lo a través de la celebració de conferències, xerrades i l'edició de publicacions” de caire multidisciplinari i adreçades a totes les edats.

En l'apartat de publicacions, el Centre d'Estudis Vila-secans publicarà anualment una monografia sobre una temàtica específica. La primera d'aquestes edicions se centrarà en l'abordatge de diferents aspectes sobre la dona al municipi i en tot el Camp de Tarragona.

Sobre l'origen del nom de Maseras, Rofín apunta que el va suggerir un membre del col·lectiu que realitzava un màster sobre estudis de dones. Tot i que el consistori vila-secà ja va honorar la metgessa denominant un CAP amb el seu nom, Rofín opina que la trajectòria d'aquesta dona pionera “no és suficientment coneguda encara”, de manera que mereixia més difusió.

En el marc de la presentació de demà del Centre d'Estudis, el professor de la URV Josep Fàbregas serà l'encarregat d'impartir una conferència sobre la presència a Vila-seca de Joan Kies i Maria Àngela Sala.

LA DATA

19.01.16
Es presenta el nou Centre d'Estudis
Vila-secans, que busca promoure i dinamitzar la cultura al municipi.

Una facultativa que no va poder exercir l'ofici

Com moltes altres dones avançades a la seva època, M. Elena Maseras (1853-1900) no va tenir fàcil assolir el seu somni d'igualtat. Aprofitant la visita del rei Amadeu I de Savoia a Barcelona, Maseras va suplicar-li una llicència per entrar a la Facultat de Medicina, permís que va convertir-la en la primera metgessa. Tot i això, la vila-secana no va poder mai exercir aquesta professió perquè la reial ordre només disposava la seva admissió als estudis. Cansada d'esperar un nou permís, es va dedicar a l'ensenyament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia