cultura

Caminada pel centre de Tàrrega per recuperar l'obra i figura de Pedrolo

L'escriptor va viure la seva infància i adolescència a la capital de l'Urgell i demanen que es museïtzi la casa familiar situada al número 5 del carrer Major

Mig centenar de persones han participat aquest dissabte al matí a Tàrrega en una caminada pel centre de la ciutat per reivindicar i recuperar l'obra i la figura de Manuel de Pedrolo. Manuel de Pedrolo va viure durant la seva infància i adolescència al número 5 del carrer Major de Tàrrega. Casa seva ha estat, doncs, una de les parades obligades d'aquesta ruta pedroliana, organitzada per diverses entitats culturals de la ciutat.

Els seus impulsors, com Carlos Vílchez, reclamen a l'Ajuntament de Tàrrega que recuperi les converses iniciades fa entre 10 i 15 anys amb la Fundació Pedrolo per convertir la casa on va viure l'escriptor en un museu dedicat a la seva vida i obra. També demanen que es col·loqui una placa a la porta per donar a conèixer als veïns i visitants el lligam de l'escriptor amb la capital de l'Urgell. La ruta d'aquest dissabte és una de les activitats del cicle + Pedrolo que es va iniciar el 9 d'abril i que acabarà dijous que ve amb una taula rodona en què hi assistirà la filla de l'escriptor, Adelais de Pedrolo.

La ruta pedroliana s'ha iniciat a les 11 del matí a la plaça dels Àlbers. S'han fet diverses parades pel centre de Tàrrega, com ara a la plaça del Ajuntament, per recórrer els indrets que Pedrolo descrivia al Mecanoscrit del Segon Origen, tal com ha explicat un dels organitzadors de la ruta, Marc Joaquin. L'objectiu de la caminada ha estat reivindicar i recuperar l'obra i la figura de Manuel de Pedrolo. Hi ha participat els bastoners de l'Esbart Albada i els nans de l'associació Guixanet per recuperar l'ideari i el lligam entre l'escriptor i intel·lectual Manuel de Pedrolo i la capital de l'Urgell.

Una de les parades de la ruta ha estat davant de la casa de la família Pedrolo, al carrer Major número 5. Els organitzadors demanen a l'Ajuntament de Tàrrega que la recuperi per acollir un museu pedrolià basat en la figura de l'escriptor i en la Tàrrega de l'època en la qual va viure. “Aquesta casa només existeix aquí i, per responsabilitat, l'Ajuntament hauria de museïtzar-la ja que no només és un projecte bo per Tàrrega sinó també pels països catalans”, ha assegurat un dels organitzadors, Carlos Vílchez.

És una manera, a més, de donar a conèixer la seva història als veïns de Tàrrega, afegeixen els organitzadors. La Montse Gallard, per exemple, viu entre Tàrrega i Barcelona. “Ens agrada tot allò que estigui relacionat amb la cultura i per això hem vingut a la caminada. No sabia que Pedrolo havia viscut a Tàrrega”, ha dit. La Concepció Salvador és targarina i ha reconegut que tot i que ha viscut a Tàrrega tota la vida i és veïna del carrer major, “sabia que la família Pedrolo havia viscut una temporada aquí però no sabia que hi hagués viscut Manuel de Pedrolo”, ha dit.

La ruta forma part del cicle + Pedrolo, impulsat pel Casal Popular el Rostoll, el SEPC Ondara i la CUP. Es van reunir dilluns passat amb el regidor de Cultura per exposar-li quina és la intenció del cicle, que a més de difondre la figura de l'escriptor, pretén dur a terme diverses iniciatives, com recuperar la beca Manuel de Pedrolo Ciutat de Tàrrega, dissenyar i difondre almenys una ruta pedroliana per Tàrrega i rodalies i museïtzar la casa dels Pedrolo, el projecte més ambiciós i de més interès per a la cultura i la promoció de la ciutat.

El cicle + Pedrolo es va iniciar el passat 9 d'abril amb l'assistència d'una trentena de persones a la Biblioteca Comarcal, en la presentació d'un llibre sobre el pensament i l'obra pedroliana. El cicle acabarà el dijous 21 d'abril amb una taula rodona titulada “Pedrolo polièdric: l'home, l'escriptor i l'intel·lectual compromès”. Hi assistirà, entre d'altres, la filla de l'escriptor, Adelais de Pedrolo, com a presidenta de la Fundació Pedrolo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia