cultura

Cultura

Mor el fotògraf de la moda urbana de Nova York, Bill Cunningham

El llegendari retratista se centrava especialment en personatges extravagants i poc discrets i identificava les tendències de moda de la ciutat

Bill Cunningham, llegendari fotògraf i retratista de la moda de Manhattan durant quatre dècades, ha mort als 87 anys, segons informa el diari The New York Times , on va publicar el seu treball durant quatre dècades. Cunningham havia sigut hospitalitzat fa una setmana a causa d'una aturada cardíaca.

La seva columna fotogràfica de moda novaiorquesa, captada als carrers de Manhattan, es va publicar en l'edició dominical d'estil de The New York Times des del 1978 i es va convertir ràpidament en una de les més buscades pels lectors. Cunningham identificava cada setmana les tendències de moda de la ciutat i els seus retrats se centraven especialment en els personatges extravagants i poc discrets.

Proveït d'una petita càmera de mà, i sempre en bicicleta, es va convertir en una figura emblemàtica del món de la moda. Va fotografiar tant les grans estrelles consolidades com les dones i els homes anònims que anticipaven des dels carrers els futurs patrons d'estil i vestimenta. La directora de Vogue, Anne Wintour, assenyalava que “totes ens vestim per a Bill”.

El 2008, el govern francès el va guardonar amb la Legió d'Honor, i el 2009 va ser nomenat un “mite vivent” de Nova York per la ciutat. Paradoxalment, però, Cunningham era conegut per la seva humilitat i austeritat. Vivia en un petit apartament ple de negatius dels seus treballs, i sempre esmorzava a la mateixa cafeteria, a sota de casa seva. “Els diners són el més barat que existeix. El més car és la llibertat”, solia dir.

El 2010, el documental sobre la seva vida Bill Cunningham New York va ser estrenat al Museu d'Art Modern de la ciutat. “Els poderosos i rics del món de la moda buscaven la seva companyia, però ell es va mantenir com un de les persones més encantadores, amables i humils que hagi conegut. Hem perdut una llegenda, i jo estic personalment destrossat per haver perdut un amic”, afirma Arthur Ochs Sulzberger Jr., editor del Times a l'obituari.

Cunningham va néixer el 1929 a Boston, en el si d'una família d'origen irlandès, i abans de recalar a The New York Times va treballar per al Chicago Tribune i el Daily News.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia