cultura

Cultura

Posen fi al festival Bouesia per desavinences amb el govern de Deltebre

L'organització denuncia “intervencionisme institucional” i el cancel·la després de 12 edicions

A Vandellòs, però, es mantindrà un festival similar

El festival d'acció poètica Bouesia, que enguany ha arribat a la dotzena edició, no es repetirà l'any que ve a Deltebre, el seu punt d'origen, per les desavinences dels organitzadors amb el nou equip de govern del municipi, en mans de Convergència (CDC). “Hem tirat la tovallola perquè no ens hem entès amb el nou govern de Deltebre; hi ha hagut un xoc de sensibilitats”, afirma Miquel Àngel Marín, codirector del festival juntament amb Rafel Tormo. Marín, que també lamenta l'intrusisme polític, diu que no s'han volgut “sotmetre a l'intervencionisme institucional” i critica “la política de creure que tot és una empresa i que s'ha de fiscalitzar tot”.

La darrera edició del Bouesia va tenir lloc els dies 8 i 9 de juliol a Deltebre, amb el lema Menjar-se lo Delta. Menjar-se Carles Hac Mor. Menjar-se la poesia. Però, igual com en els darrers anys, es desplega per altres ciutats del territori i encara hi ha algunes cites pendents. Aquest cap de setmana, justament, el festival arribarà un any més a Vandellòs i l'Hospitalet, on s'han programat accions poètiques al voltant de l'obra de Carles Hac Mor, com a homenatge pòstum a aquest poeta. A l'octubre, al centre d'art Lo Pati d'Amposta, es presentarà l'acció Menjar-se el Delta, de la companyia Ali&Cia, creadora de diverses cerimònies d'urbanofàgia arreu del món. Consistirà, segons Marín, a crear una maqueta a escala del Delta amb productes alimentaris propis de la zona. “Ens menjarem el Delta”, exclama. El Bouesia es tornarà a projectar a la tardor, per segon any consecutiu, a l'Arts Santa Mònica de Barcelona i també serà present als premis Octubre de València.

L'any que ve, els organitzadors d'aquest festival que uneix dues paraules aparentment tan distants com bou i poesia, descarten muntar-lo a Deltebre, tot i que sí que preveuen programar una iniciativa poètica similar a Vandellòs, “amb aquest nom o un altre”, afirma Marín. L'associació Rabera de Bouetes, que és l'entitat organitzadora, també preveu col·laborar en accions similars amb el centre d'art Lo Pati. Marín destaca el paper que ha tingut el festival en els seus dotze anys. “És un festival transgènere, que ha aportat una forma de pensar nova”, assenyala.

Creen una nova plataforma cultural a l'Ebre

Els impulsors del festival Bouesia formen part de la nova plataforma Topografies Perifèriques, que es va presentar el 9 de juliol i que “agrupa un sector cultural emergent de les Terres de l'Ebre” que neix com a “interlocutor en les agressions contra l'art i la cultura”, segons Miquel Àngel Marín, que forma part del nou col·lectiu, al costat de Nete Vericat, coordinador de les Jornades Musicals d'Ulldecona, i el filòsof Roman Aixendri, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia