cultura

Acaba la restauració del Beatus de Liébana de la Seu d'Urgell

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) ha finalitzat la restauració del Beatus de Liébana de la Seu d'Urgell, procés que ha durat dos anys. El Bisbat d'Urgell, propietari del Beatus, no ha pogut assegurar que el còdex es torni a exposar al Museu Diocesà, d'on va ser robat l'any 1996 i on, des de llavors, s'exposa un facsímil.

El Beatus original consta de 239 folis, tot i que en falta un que un lladre va mutilar per mostrar-lo al col·leccionista que l'hi volia comprar, i que no s'ha recuperat mai més. El còdex medieval va ser robat el 29 de setembre de 1996. Posteriorment, el gener de 1997, agents de la Guàrdia Civil el van recuperar i van detenir el lladre.

L'obra va ser una de les més populars de l'edat mitjana i, que es tingui constància, només se'n conserven 27 còpies a tot el món, dues de les quals a Catalunya: a la Seu i a Girona. El llibre és un còdex en pergamí, escrit el segle X, en què es comenta l'Apocalipsi de Sant Joan i que està il·lustrat amb 79 miniatures. Per a la conservació del llibre, el CRBMC ha dissenyat una caixa que en permet l'emmagatzematge i trasllat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia