Economia

municipal

comerç

“Si ampliar Mataró Parc és una bona oportunitat, s'aprofitarà”

L'alcalde Bote defensa que la sentència del Suprem no és cap automatisme per engegar el projecte de la gran superfície

El PDeCAT s'allunya del grup de CiU i actual soci de govern i s'oposa a un centre comercial més gran

Sense entusiasme i amb prudència, l'alcalde, David Bote (PSC), manté que encara és aviat per parlar d'una hipotètica ampliació del centre comercial Mataró Parc. “Si és una bona oportunitat, s'aprofitarà i llavors treballarem per materialitzar-la”, es va limitar a dir. Bote, que ahir es va referir a la sentència del Tribunal Suprem que dona via lliure a la gran superfície perquè pugui plantejar-se la possibilitat de fer-se més gran, defensa que la resolució judicial “no és cap automatisme” perquè l'operador comercial pugui fer el pas sense res més. Segons l'alcalde, existeixen més variables de les que reflecteix la sentència, que l'únic que anul·la és la delimitació de la trama urbana consolidada de la ciutat aprovada l'any 2011.

En aquest context, recorda que una part dels terrenys per on vol créixer el centre comercial són zona verda i caldria que l'Ajuntament aprovés un canvi de planejament. Un altre dels aspectes a tenir en compte comporta mantenir l'equilibri històric entre la gran superfície i el comerç de proximitat del centre urbà i adverteix que només serà dins del respecte per aquest “model dual” que es podrà comptar amb la implicació del consistori mataroní. Per analitzar-ho més en profunditat, David Bote es reunirà amb el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, a finals d'aquest mes, ja que és la Generalitat la que té les competències en matèria de centres comercials, però també perquè és aquesta administració la que té l'última paraula en la definició d'una nova trama urbana consolidada, que l'alt tribunal espanyol ha anul·lat.

Sense concrecions

L'alcalde també va assegurar que Mataró Parc encara no ha concretat formalment el projecte d'ampliació, que preveu guanyar més de 30.000 metres quadrats destinats a nous establiments de superfícies mitjanes que es podrien especialitzar en sectors com ara els del bricolatge, la decoració i la llar, la jardineria o els serveis per a l'automòbil. Malgrat això, i en paral·lel al debat que s'ha obert sobre la necessitat de fer-lo més gran, el que sí que vol afrontar el govern municipal aquest any és una nova reparcel·lació de la zona, que l'any 2000 es va anul·lar arran d'una altra sentència judicial. Un fet que impossibilita la concessió de noves llicències en tot el sector.

El PDeCAT s'hi oposa

Qui va afegir ahir més llenya al foc va ser el PDeCAT, que, a través d'un comunicat, va carregar contra l'ampliació del centre comercial. A més d'assegurar que durant molts anys el govern de la ciutat “dirigit pel PSC amb pacte de govern amb ICV” ha prioritzat actuacions que fomentaven “l'especulació urbanística”, critica que la sentència del Suprem suposi una alteració del règim jurídic català i una greu limitació de competències de la Generalitat. “Ara és el moment de redreçar una política que en el seu moment va ser desencertada”, hi afegeix el partit que, com a antiga Convergència, forma part del govern local de coalició al costat del PSC. Una posició que ahir distava de ser compartida i consensuada amb el grup municipal que lidera Joaquim Fernàndez, que no va voler fer cap valoració fins que es reuneixi amb la resta de regidors de l'Ajuntament. “Una cosa és el partit i l'altra, el grup”, defensava per la seva banda el nou president local, Alfons Canela.

L'aposta, segons el PDeCAT, hauria d'afavorir un model comercial clarament urbà i de proximitat allunyat de propostes que dispersen l'oferta cap a la perifèria de la capital maresmenca. “Tot i que no hi ha cap proposta d'ampliació sobre la taula, com a criteri general ens oposem a qualsevol ampliació dels actuals centres periurbans”, puntualitza Canela.

LA XIFRA

30.000
metres quadrats
podria guanyar el centre comercial Mataró Parc amb l'ampliació prevista.

LES FRASES

Com a criteri general ens oposem a qualsevol ampliació dels actuals centres periurbans
Alfons Canela
president del Pdecat de mataró
La sentència no és cap automatisme que permeti fer realitat de manera immediata l'ampliació
David Bote
alcalde de mataró


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia