Economia

La Marfà de Girona i la Farga de Banyoles, a debat

Els Amics de la Unesco i la Facultat de Turisme de la UdG creen les primeres jornades biennals sobre la societat industrial

Es faran la setmana vinent

Els amics de la Unesco de Girona i la Facultat de Turisme de la UdG organitzen les primeres Jornades sobre Societat Industrial que es duran a terme del 27 al 29 d'abril a Girona i en què hi ha 40 inscrits. “Després de deu anys consecutius d'organitzar cicles de patrimoni industrial i crear itineraris de turisme industrial, fem un salt endavant presentant unes jornades que volen ser una cita de referència biennal per als estudiosos de tot el que envolta l'anomenada societat industrial, i una eina de difusió per al gran públic”, van explicar ahir Dolors Reig i Rafael Vila, presidenta dels Amics de la Unesco de Girona i secretari dels Amics de la Unesco de Girona, respectivament. Són, segons Reig, unes jornades per discutir, analitzar i divulgar l'impacte de la revolució industrial en la societat, en tots els seus aspectes (creació d'indústries, naixement del turisme, publicitat, patrimoni i gastronomia, entre d'altres) “com a fonament del nostre present i amb una mirada vers el futur”.

Entre les comunicacions que es duran a terme hi ha la que presentaran Núria Noguerola i el periodista i editor del diari digital Eldimoni.com, Manel Mesquita, sobre Objectiu: consolidar l'edifici taller de la fàbrica Marfà, o la que farà la directora de l'Ecomuseu La Farinera de Castelló d'Empúries, Carme Gilabert sobre L'Empordà industrial, un recorregut per la industrialització del territori empordanès o la de Lluís Privat i Toni Bramon de  Jordi Torrent, del Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles, que parlaran sobre el Llançament de la Farga de Banyoles (aquesta comunicació l'han proposat conjuntament Sastres Papers i el CECB de Banyoles), o la ponència que presentarà Maria Àngels Pujals, primera tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Tossa, sobre Ciutats creatives de la Unesco. Proposta de Girona com a ciutat creativa en gastronomia, entre d'altres. En el decurs de les jornades també hi ha previstes conferències de Julián Sobrino, de la Universitat de Sevilla; Pilar Garcia, directora del Museu del Ferrocarril de Catalunya; Joaquim M. Puigvert, vicerector de relacions institucionals, societat i cultura, de la Facultat de Lletres de la UdG, i la del catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra, Jordi Pericot.

La inscripció en les jornades ja està tancada, però les dues conferències que es faran a les tardes de dijous i divendres són obertes a tothom. Dijous, l'historiador i director de l'ICRPC, Joaquim Nadal, parlarà sobre Paisatges culturals i patrimoni industrial i divendres el vicedegà de la Facultat de Turisme de la UdG, José A. Donaire, impartirà una conferència sobre Turistes entre xemeneies. El turisme industrial. Totes dues es faran a dos quarts de vuit del vespre a la Casa de Cultura de Girona.

Els assistents a les jornades també podran visitar aquestes dies les Termes de Caldes de Malavella, el Balneari Vichy Catalán, els Museus del Suro de Palafrugell, el d'Història de Girona i el del Cinema, a més de l'exposició L'Empordà industrial, a l'Ecomuseu La Farinera de Castelló d'Empúries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia