Economia

economia

l’ATC deixa d’ingressar prop de 800 milions pel frau

Un estudi encarregat per la Generalitat conclou que la bretxa fiscal va ser del 26,53% el 2014

L’ocultació d’actius en la declaració de l’impost de Patrimoni i en el de Successions, el principal forat

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) va recaptar el 2014 un 26,53% menys del que hauria d’haver recaptat en els quatre principals tributs que gestiona, Patrimoni, Successions i Donacions, Transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i l’impost sobre les estades en establiments turístics, que sumaven el 90% de la recaptació total. Això vol dir que l’ATC va recaptar 789,8 milions d’euros menys dels que hauria pogut recaptar (sobre un total de 2.976,63 milions).

Aquesta és la bretxa fiscal o ‘tax gap’ que ha calculat un informe encarregat per la mateixa Agència a l’IEB i Everis el passat 20 de març i que s’ha centrat en les dades del 2014. Aquesta diferència s’explica per tres factors: Contribuents que directament no van complir amb la seva obligació d’autoliquidar aquests impostos, aquells que van declarar una base impossible més baixa, i aquells contribuents que no liquiden les seves obligacions tributàries dins el període voluntari.

Segons aquests càlculs, el principal factor d’engreix d’aquesta bretxa fiscal va ser l’impost de Patrimoni i en Successions i Donacions. La diferència en aquests casos entre el que es podria haver recaptat i finalment es va recaptar va ser del 44,34% (340,8 milions d’euros) en Patrimoni i del 41,26% (277,90 milions). En el cas de Patrimoni l’estudi indica que sobretot es va deure a l’ocultació d’actius a l’estranger i no declarats i l’aplicació incorrecta de l’exempció corresponent a les participacions en empreses familiars. En Donacions i Successions l’ocultació d’actius a l’estrangers també en va ser la principal causa.

Pel que fa a l’impost de transmissions patrimonials va generar un gap de 154,03 milions d’euros, el 10,43%. Aquest va ser l’impost que més ingressos va generar per a l’ATC (1.321,9 milions). Finalment el d’estades en establiments turístics va generar un gap de 17 milions sobre una recaptació real de 41,4 milions (el 29,11%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia