Economia

La UE imposa a Google una altra multa multimilionària

La CE acusa la companyia nord-americana d’utilitzar el sistema Android de manera monopolista

L’empresa recorrerà contra la sanció de 4.340 milions i nega la falta de competència en el mercat

Brussel·les afegeix pressió al gegant d’internet dels Estats Units en el moment més delicat de les seves relacions amb l’administració de Donald Trump. Poc més d’un any després de la primera multa multimilionària rècord a Google per haver violat la normativa europea antimonopoli, ahir la Comissió Europea va duplicar la sanció anterior i va exigir a la companyia 4.340 milions d’euros. Una altra multa històrica que aquest cop penalitza l’ús de manera monopolista que hauria fet l’empresa nord-americana del sistema operatiu per a mòbils Android.

Després de tres anys d’investigació, l’executiu europeu va concloure ahir que des del 2011 Google ha violat la legislació europea sobre la competència en “imposar restriccions il·legals als fabricants de dispositius Android i als operadors de xarxes mòbils”. És a dir, la CE assenyala que Google exigeix unes determinades condicions sobre l’ús d’aquest sistema per “garantir” que tot el trànsit que generen els usuaris d’aquests mòbils vagi a parar al seu motor de cerca. Tenint en compte que gairebé un 80% dels telèfons mòbils a Europa funcionen amb aquest sistema operatiu propietat de Google, Brussel·les considera que el gegant estatunidenc abusa de “la seva posició dominant” en el mercat d’internet.

En concret, la sanció europea penalitza tres tipus de pràctiques: l’exigència als fabricants perquè instal·lin l’aplicació de cerca Google Chrome si volen obtenir la llicència de la botiga d’aplicacions Play Store, la prohibició d’utilitzar versions d’Android no aprovades per la companyia en cas de voler instal·lar les seves aplicacions als mòbils i els pagaments als “grans fabricants i operadors de telefonia” per instal·lar de manera “exclusiva” la seva aplicació de mòbil.

Google presentarà recurs

Poc va trigar ahir la companyia a respondre a les acusacions europees, i ho va fer amb l’anunci que recorrerà contra aquesta multa multimilionària. Mentre la comissària de la Competència, Margrethe Vestager, va denunciar ahir que les pràctiques de Google amb Android “neguen als rivals l’oportunitat d’innovar i competir segons els mèrits” de cada empresa, els nord-americans van defensar que el seu sistema operatiu “ha creat més opcions per a tothom” i competeix amb el d’Apple. Per contra, els europeus no consideren el sistema iOS d’Apple un competidor directe en aquest mercat perquè “les seves llicències no estan disponibles per a altres fabricants de dispositius”.

La clatellada al gegant nord-americà d’internet cau just en plena escalada de tensió comercial entre els EUA i la UE. Vestager va assegurar ahir, però, que Washington respecta el treball que fan i que “volen una competició justa” tant com ells. Tanmateix, Vestager va haver de negar les acusacions de Donald Trump sobre el seu “odi” cap als EUA afirmant que a ella li “agrada molt” aquest país i que la seva missió és “protegir els consumidors i la competència” independentment del “context polític”.

LA XIFRA

80
per cent
és la proporció de mòbils europeus que funcionen amb Android.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia