Economia

L’Eurogrup acorda una reforma de mínims de l’euro després d’unes “tenses i llargues” negociacions

Els ministres d’Economia dels 19 mantenen obertes les discussions sobre un possible pressupost de l’euro

L’Eurogrup ha acordat aquest dimarts, després de més de 18 hores de “tenses” i “llargues” negociacions, segons ha admès el president, Mario Centeno, un pacte de mínims de la reforma de l’euro. L’acord inclou reforçar el fons de rescat europeu, el Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE), i crear una nova xarxa de seguretat, un backstop, pel Fons Únic de Resolució bancària, l’encarregat de fer front a possibles fallides d’entitats bancàries.

A més, els ministres de l’euro han acordat mantenir obertes les converses sobre un possible pressupost de l’Eurozona, una opció que impulsen França i Alemanya però que rep recels als països del nord, com també queda constatat en el document de conclusions de la reunió.

D’acord amb les conclusions de la reunió dels ministres, que va començar dilluns i s’ha allargat fins a primera hora d’aquest dimarts, el MEDE ha de seguir jugant un “rol clau” en la gestió de crisis donant un suport “efectiu d’estabilitat als membres de l’Eurozona”.

Amb el compromís de reforçar-lo, els 19 estats membres de l’euro consideren que s’augmenta la capacitat de “prevenció de crisis i les capacitats de resolució de l’Eurozona i la seva resiliència”.

Pel que fa a la xarxa de seguretat per la resolució de bancs, el backstop, els ministres de l’euro han acordat que sigui “fiscalment neutral a mig termini i reforci la credibilitat de la unió bancària”. De fet, l’entrada en vigor d’aquest tallafocs no es preveu fins al 2024. Amb tot, els ministres admeten que el backstop s’introduirà “més aviat si hi ha progressos suficients en la reducció de riscos que es farà el 2020”.

Un dels punts més conflictius de les negociacions, i el que les ha allargat durant hores, és la proposta de crear un pressupost per la Zona Euro que s’inclogui dins del pressupost de la UE, i que impulsa, principalment, el president francès Emmanuel Macron.

“L’Eurogrup ha discutit possibles nous instruments pressupostaris per reforçar l’Eurozona”, assegura un comunicat, que concreta que mentre França i Alemanya proposen “l’arquitectura d’un pressupost de l’euro”, tot plegat està subjecte a la propera cimera de caps d’estat i de govern, i no hi ha acord, tampoc, per altres elements com un esquema de garantia d’atur. “Les discussions tècniques continuen”, admet l’Eurogrup.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia