Economia

En espera que s’aixequin les restriccions de mobilitat

Les comarques gironines entren avui en fase 2 del desconfinament

El sector turístic ho encara amb ganes però sense la clientela externa a la demarcació

Els professionals volen més claredat en les normatives

El sector turístic de les comarques gironines, de nord a sud i d’est a oest, està preparat i la gran majoria espera amb els braços oberts recuperar com més aviat possible la nova normalitat. El fet que la regió sanitària de Girona entri avui a la fase 2 del procés de desconfinament, però, no és que suposi grans canvis per al sector turístic, més enllà del moviment i la flexibilització d’algunes restriccions. Perquè, com bona part del sector explica, el procés de desescalada els ha permès adaptar-se a les normatives sanitàries i encarar amb cara i ulls l’oferta, però la demanda –en mans del client i el turista– no es pot visualitzar encara per dos motius principals: la majoria de públic potencial, que viu a la regió sanitària de Barcelona, encara està en la primera fase i impossibilitada per venir, i l’estranger, tot i que es percep la voluntat de fer-ho, encara té les fronteres tancades.

Expectació a la capital

A la capital de demarcació, Josep Carreras, president de l’Associació d’Hostaleria i Turisme de Girona, preveu que, dels 150 restaurants associats, uns 40 obriran avui, dilluns. Pel que fa als hotels, un 80% s’esperaran fins al juliol per obrir. “Hi ha molta incertesa. En funció de la resposta que tindran els valents que fan el pas avui, les coses evolucionaran. Molts han de fer números”, diu Carreras. Entre els elements que generen incertesa, hi ha els ERTO en vigor a molts establiments. Girona –diu el president de l’hostaleria de la ciutat– treballa amb els excedents de la Costa Brava (que no se sap com anirà), i el visitant que està de pas, que aquest ja se sap que aquest any no hi serà.

En canvi Carreras coincideix amb la resta de professionals consultats per dir que el sector està preparat. Els establiments han tingut temps –tot el període de confinament– per incorporar els protocols que iniciament semblaven tan complicats a les rutines de treball. El que sí que critiquen, però, són les diferències d’interpretació d’un administració a l’altra. “El primer dia de la fase 1 ens trobàvem criteris diferents d’un carrer a l’altre a Girona en funció del tècnic que feia el control. Esperem que no passi el mateix amb la fase 2”, hi afegeix.

Criteris diferents

A Sant Feliu de Guíxols també es queixen d’aquesta varietat de criteris. Si més no, es pregunten com pot ser que en municipis veïns, com ara Santa Cristina d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, l’Ajuntament els posi tantes facilitats a l’hora d’ampliar la via pública i treure expositors al carrer o impulsant iniciatives com ara el Punt Blanc, que acredita els comerços que presenten les mesures i requisits màxims per protegir-se de la Covid-19. Enric Pla, com a president de l’Associació Turística Guixolenca (ATG), no entén el que passa al seu municipi. “Estem preparats però aquí no veiem avenços i sí moltes incongruències. Ens diuen que som en la fase 2 però algú de l’ens local està posant el fre i sembla que estiguem en la fase 0. El Ministeri assegura que entrem en una nova fase i amb sort entrarem en la fase 1, perquè fins ara no ens han deixat treure el gènere i expositors al carrers. L’Ajuntament ens manté en la fase 0 i estem fent zero de calaix”, lamenta.

El president de l’Associació d’Hostaleria de Blanes indica que, el principal problema, se’l trobaran els grans hotels, aquells que treballen amb el 95% del turisme estranger i, especialment, depenen dels operadors turístics: “Serà complicat que obrin. Totes les reserves s’anul·len per aquest any i el que ve. A més, els seus països fan campanyes per retenir el turisme, sigui tancant fronteres o fent campanyes perquè es quedin. Ho veig molt negre, que puguin obrir.”Tampoc confia gaire en l’arribada de turisme espanyol degut, diu, al tema del procés d’independència “El que em sap més greu és no obrir pels treballadors i les seves famílies”, hi afegeix.

En canvi, Martí Sabrià, director del Grup Costa Brava Centre, es mostra més esperançat per la reobertura d’hotels: “Des de l’anunci d’obertura de fronteres, les reserves han crescut un 250% i això vol dir que hi ha ganes!” Ara tan sols hi ha oberts un 15% d’hotels del seu grup, aquesta setmana un de cada tres ho faran i després de Sant Joan, un 80%. No sap si se salvarà la temporada, però intentaran no perdre-hi diners.

Establiments al límit

Tot i les ganes de reobrir i l’optimisme que genera el pas a la fase 2, els professionals del turisme a la demarcació també alerten de la situació greu que estan vivint. “Es baixaran persianes. Les autoritats han d’admetre que el sector necessita un rescat, com ho van fer amb els bancs. I compte, que darrere nostre hi ha empreses d’obres, construcció i manteniment”, diu Esteve Guerra, president d’Empordà Turisme. Al nord de la demarcació és on tenen més clar que l’activitat només es reactivarà quan s’obri la frontera. Fins al punt que Miquel Gotanegra, president de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà, avisa que està molt bé banyar-se i ampliar terrasses, però que no servirà de res si no poden arribar els turistes estrangers: “Estem preparats però si no tenim demanda no farem res i no ens en sortirem.”

Hi ha més expectació del públic que dels professionals. Prioritats: que arribi la gent de Barcelona, la frontera, i que les autoritats admetin que el sector necessita un rescat
Esteve Guerra
president de l’Associació Empordà turisme
Som optimistes però no veiem avenços aquí. Ens diuen que som en la fase 2 però algú de l’ens local posa el fre i sembla que estiguem en la fase 0. Sobretot en la fase 0 de calaix
Enric Pla
president de l’Associació Turística Guixolenca (ATG)
A Lloret, gràcies a les ampliacions de terrasses i la bona resposta dels clients, molts establiments ja van obrir en la fase 1; ara això animarà més locals a fer el pas amb la fase 2
Nino Gómez
PRESident DEL GREMI DE BARS I RESTAURANTS DE LLORET DE MAR
La fase que ens beneficiarà és quan puguin venir de Barcelona i ells sí que estiguin en la fase 2. Ho tenim tot a punt i facilitats per ocupar més via pública. Això sí, sense creuers
Toni Bachiller
FECOTUR, COMERÇ I TURISME DE PALAMÓS
El més important a l’Alt Empordà és que s’obrin les fronteres. És igual que estiguem en fase 1, 2 o 3. Estem preparats, però si no tenim demanda no farem res i no ens en sortirem
Miquel Gotanegra
PRESident de l’aSSociació d’HOSTALERIA de l’Alt EMPORDÀ
La fase 2 no és la nostra. El nostre client principal és el de Barcelona, i quan obrin la porta omplirem. També tenim moltes reserves de l’estranger, que confia venir a partir del 10 de juliol
Ernest Vila
PRESIDENT de l’ASSOCIACIÓ de TURISME RURAL LA SELVA
L’entrada en la fase 2 és un pas endavant, encara que seguim en fase d’escalfament. La fase 1 ha estat millor de l’esperat. Ajudarà molt l’obertura de les platges i la possibilitat de banyar-se
Daniel Espinal
President de la Unió de Botiguers i Empresaris Turístics de l’Escala
Des de l’anunci d’obertura de fronteres, les reserves han crescut un 250%, això vol dir que hi ha ganes. Aquesta setmana obrirem un de cada tres hotels
Martí Sabrià
DIRECTOR DEL GRUP COSTA BRAVA CENTRE
La quinzena de restaurants del col·lectiu obriran al juny. Estem preparats, s’ha treballat molt amb les normatives i protocols; era complicat però hi ha ganes
Roser Bronsoms
PREsidenta del col·lectiu de restaurants la CUINA DEL VENT
Tindrem més llibertat de moviment, però la nostra principal esperança és la 3a fase o quan a Barcelona puguin venir. També confiem que la temporada s’allargui
Manel Canadell
ASSOCIACIÓ D’EMPRESARIS DE CASTELL-PLATJA D’ARO I S’AGARÓ
Dels 150 restaurants associats, calculo que uns 40 obriran avui, dilluns. Molts esperaran, hi ha molta incertitud. Dels hotels, un 80% s’esperaran fins al juliol per obrir
Josep Carreras
PRESident de l’Associació D’HOSTALERIA, TURISME I RESTAURACIÓ DE GIRONA
Els que treballem amb els operadors turístics ho tenim molt magre, s’han anul·lat totes les reserves i cada país reté els seus ciutadans per impulsar el seu propi turisme
Enric Portas
president DE L’associació d’HOSTALERIA DE BLANES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia