Economia

Una millor interconnexió, clau per al mercat energètic

La Fundació Josep Irla proposa basar el nou sistema per a una Catalunya sobirana en un mercat competitiu i sostenible i no pas oligàrquic com ara

Cal millorar el subministrament internacional

Malgrat que Catalunya té una molt bona intensitat energètica –és setena en demanda energètica dins la UE– i la capacitat de generació elèctrica actual permetria cobrir el pic de demanda en cas que el sistema hagués d'operar de manera aïllada, una millor interconnexió internacional dotaria el sistema energètic català de més fortalesa i resiliència.

Aquesta és una de les recomanacions que s'extreuen de l'estudi Un nou mercat energètic per a un nou país, encarregat per la Fundació Josep Irla i coordinat pels experts Sergio Ugarte, que va ser viceministre d'Energia del Perú entre els anys 2000 i 2001, i Monique Voogt, que ha treballat per a la Comissió Europea. El treball estableix que “la combinació de capacitat de producció pròpia i subministrament internacional ha de ser suficient i fiable per a totes les necessitats energètiques del país”.

La millora de la interconnexió elèctrica amb França i gasística amb els països del nord d'Àfrica reforçaria el sistema català, ja que “Catalunya no és una illa i no hauria d'actuar aïlladament per al bé del sistema”, en paraules de Sergio Ugarte. “Catalunya té prou capacitat instal·lada per produir tota l'electricitat que consumeix actualment, però fer-la funcionar de manera aïllada dels seus veïns no seria l'opció més econòmica ni la més fiable per a l'estabilitat de la xarxa.” També es proposa augmentar la capacitat d'emmagatzematge de gas i petroli –aquesta última, insuficient–, treballar en fonts alternatives d'energia i en l'eficiència energètica en sectors com ara la construcció i treballar en una legislació més avançada fins i tot que l'europea i similar a la dels països nòrdics.

La llibertat d'elecció dels consumidors també ha de ser un aspecte clau. De fet, la principal conclusió de l'estudi, com va assegurar ahir l'exconseller Josep Huguet, president de la fundació, és que la reforma del sector energètic hauria de servir per trencar amb el sistema d'“oligopoli privat de facto” espanyol, “un sistema de mercat regulat en què els decrets s'expliquen pels interessos d'una minoria de minories vinculades a l'oligocràcia de l'Estat”. Per Albert Castellanos, director general de Promoció Econòmica, “el mercat actual no és un mercat pensat per a la majoria” i “no es tracta de fer una Espanya en miniatura”, sinó que s'obre l'oportunitat
de fer que Catalunya “sigui pionera en eficiència en el consum energètic”.

LA XIFRA

50
per cent
de l'electricitat consumida ve de les centrals nuclears, per sota de França (78%) i Lituània (76%).

Combustibles fòssils i font nuclear

El mercat energètic català depèn en gran mesura dels combustibles fòssils (48% del petroli i 25% del gas),
la majoria importats, i produeix tan sols el 3% de les necessitats de petroli. Amb tot, la capacitat de generació elèctrica instal·lada a Catalunya és de més de 13 GW i permet cobrir l'actual pic de demanda de 12 GW en cas que el sistema elèctric català hagués d'operar de manera aïllada. Catalunya produeix en centrals nuclears prop de la meitat de l'electricitat que consumeix i, si fos independent, seria un dels cinc països amb més proporció d'energia nuclear del món, tot i que les tres centrals nuclears ja s'estan acostant al final de la seva vida útil i els experts de la Fundació Irla proposen debatre què se n'ha de fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona
economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona