Rato defensa que el bescanvi de les preferents de Caja Madrid va ser avalat per la CNMV
L'expresident de Bankia només es fa responsable de les decisions preses durant el seu mandat i n'exclou la comercialització d'aquests productes de risc
Destaca que quan va assumir el càrrec l'entitat estava necessitada de recursos propis i en dos anys va fer provisions per valor de 20.000 milions d'euros
L'expresident de Bankia Rodrigo Rato ha defensat aquest dilluns davant la comissió del Parlament que investiga l'actuació de les entitats financeres que les participacions preferents emeses per Caja Madrid i el seu posterior canvi per accions de Bankia van comptar amb l'aval del supervisor borsari, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Rato, que va accedir a la presidència de Caja Madrid al gener del 2010 i va liderar Bankia des de la seva sortida a borsa fins a la seva dimissió el 7 de maig del 2012, només s'ha fet “responsable” de les decisions preses durant el seu mandat. Unes dates que inclouen la decisió de canviar les preferents però exclouen el temps de la venda d'aquestes participacions, ha recordat.
En relació a la polèmica pel canvi d'aquests productes de risc en accions de Bankia, l'exbanquer ha assegurat que “tot va passar pel supervisor” i “complia les condicions de la CNMV”. També ha recordat que cap titular d'aquests productes híbrids no estava “obligat” a acudir al canvi.
A més, ha remarcat que en el transcurs del seu mandat com a responsable del banc no es va fer cap emissió de productes híbrids per aconseguir capital, ni en preferents ni en deute subordinada ni perpètua. En relació amb les emissions de preferents domiciliades a paradisos fiscals, ha dit que tot i que ell no havia fet cap emissió com president si s'havia fet per part del sistema financera seria perquè era legal.
De la mateixa manera que va fer en la seva compareixença al Congrés, el qui també va ser ministre d'Economia als governs de José María Aznar ha assenyalat que quan va deixar el banc, la caiguda en la cotització de Bankia era “equiparable a la de la resta d'entitats” i ha reivindicat que el seu equip va actuar “correctament”, en col·laboració i sintonia i amb el control dels organismes corresponents, atenent de manera estricta a la llei i sense cap cost per al contribuent.
Rato ha recordat que quan va entrar a Bankia, l'entitat estava necessitada de recursos propis i en dos anys va fer provisions per valor de 20.000 milions per donar cobertura a crèdits que procedien de l'etapa de l'anterior president Miguel Blesa.
L'expresident de Bankia ha assenyalat que a l'últim exercici del 2012 la seva percepció salarial va ser de 600.000 euros i l'any anterior d'1,4 milions d'euros l'any. A més, ha recordat que quan va dimitir del càrrec no va rebre cap tipus de retribució en concepte d'indemnització ni pel dret de no concurrència que preveia la legislació.
En ser preguntat per si assumia algun tipus de responsabilitat civil, penal o patrimonial per Bankia i si considerava que havia d'estar a la presó, s'ha limitat a respondre que es feia “responsable” de les decisions preses en el seu mandat.
Rodrigo Rato està imputat en la causa que investiga la sortida a borsa del banc nacionalitzat i les condicions en les quals es va produir la fusió de les set caixes que van donar lloc a l'entitat. Per aquest motiu, a l'inici de la seva compareixença ja ha advertit que pel fet de ser part d'un “procediment obert per l'Audiència Nacional” no podria estendre's en les seves declaracions i valoracions personals “per respecte al jutge i a les parts”.
Mentre esperava el seu torn, Rato ha visitat les instal·lacions del grup parlamentari del PP de Catalunya i ha parlat amb la seva presidenta, Alicia Sánchez-Camacho, que l'ha acompanyat a la sala de la comissió d'in