Economia

Economia

Maduixes i dones del Maresme

Una delegació d'enginyers agrícoles turcs visiten la comarca per conèixer el cultiu i la comercialització d'un dels seus productes estrella

El grup fa una immersió no exempta de sorpreses en la societat i els costums catalans

La maduixa del Maresme sembla que té padrins més enllà de Catalunya. Molt més enllà. Una delegació d'enginyers agrícoles provinents de la ciutat turca de Batman –sí, com l'heroi emmascarat– visiten aquests dies la comarca per conèixer de ben a prop el cultiu, la promoció i la comercialització d'un dels productes més nostrats i valorats del territori.

El grup, integrat majoritàriament per homes, ha visitat fins ara diverses explotacions agrícoles, ha estat convidat a gaudir d'un maridatge peculiar entre menjar turc i maduixa al restaurant El Mot d'Arenys de Mar i ahir va rebre classes en un taller a Sant Pol de Mar sobre com fer una melmelada artesana.

La delegació prové d'una zona en ple desenvolupament que es troba al sud-est d'Anatòlia, a uns cent quilòmetres de la frontera amb Síria i que a principis de segle va canviar els seus conreus tradicionals de tabac per maduixes. El canvi ha estat satisfactori perquè les famílies que viuen del camp han millorat de manera significativa la seva qualitat de vida, i amb visites com les que fan al Maresme busquen noves idees per aplicar als seus cultius.

El grup va acompanyat amb un intèrpret que tradueix del castellà a l'anglès i un altre que ho fa de l'anglès al turc, un fet que es pren amb bon humor però que allarga bastant els actes en els quals participen. I si a més se'ls convida a preguntar allò que els crida l'atenció, s'afavoreix un intercanvi d'informació que va molt més enllà de les tècniques de cultiu. Una de les qüestions que més els ha sorprès fins ara és la presència massiva de dones tant en la direcció política de les administracions com al capdavant dels serveis tècnics. I no n'hi ha per a menys. La delegació ha estat rebuda per la vicepresidenta del Consell Comarcal, Mònica Palacín (ERC) i les alcaldesses d'Arenys de Mar, Annabel Moreno (ERC) i Sant Pol, Montserrat Garrido (CiU). Quan es va comentar l'anècdota durant la recepció a Sant Pol, fins i tot un dels enginyers va aixecar la mà per felicitar el regidor de Serveis Socials, José Parada (Junts) per haver estat el primer representant polític masculí amb qui coincidien. La resposta de l'alcaldessa, amb un gran somriure, va ser que a Catalunya les dones manaven molt, una frase que va ser especialment aplaudida per les tres dones de la delegació turca quan els va ser traduïda.

Del municipi, a banda d'un tastet de melmelades Calada i un batut de maduixa fet al moment per Rosa Maria Vergés, del restaurant Can Talamàs, se'n van endur una reproducció de la platja i les barques i també un CD de sardanes. Evidentment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia