cultura

S'endarrereix el retorn del tapís

El Tapís de la Creació de Girona entra en la recta final de la restauració, que s'allargarà més enllà del març

En retirar l'arpillera –el revers– han aflorat els colors originals del tapís, del segle XI

El Tapís de la Creació de Girona, que actualment es restaura al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat (CRBMC), a Valldoreix, no retornarà al museu capitular al març tal com estava previst, sinó que els treballs s'allargaran per la seva complexitat i el detall amb el qual es porta a terme tot el procés. Així ho va anunciar el bisbe de Girona, Francesc Pardo, ahir al matí, en el tradicional esmorzar per celebrar el patró dels periodistes, Sant Francesc de Sales.

Pardo va explicar que en retirar l'arpillera –el revers del tapís– s'han pogut veure amb més claredat els colors originals d'aquest magnífic brodat, que data del segle XI o començaments del XII. Es tracta d'un brodat en llanes de colors, que fa uns 4,70 mestres d'amplada per 3,65 metres d'alçada. El Tapís de la Creació, únic en el seu gènere, és una de les peces més importants de l'art tèxtil romànic, només comparable, segons els experts, amb el tapís de Bayeux, també conegut com el de la reina Matilde.

Els treballs tenen un pressupost total de 136.600 euros, entre l'actuació directa sobre la peça i l'adequació de l'espai expositiu, al museu de la catedral. La inversió puja a 152.000 euros, perquè s'hi inclouran altres obres de la catedral i les cobrirà l'Obra Social de La Caixa, a través del programa Romànic Obert, que des del gener del 2009 ja ha aportat 4,7 milions d'euros per a actuacions de millora i restauració de monuments a les comarques gironines (18,2 a tot Catalunya). E l tapís ha estat restaurat quatre vegades: la primera intervenció va tenir lloc al segle XIX (1878); la segona, a inicis del segle XX; la tercera, entre el 1951 i el 1952 i, finalment, la quarta es va fer el 1975.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.