cultura

PATRIMONI

Ripoll comença el camí perquè la portalada sigui patrimoni de la humanitat

La candidatura prepara la documentació perquè aquesta primavera la Unesco la inclogui en una primera llista d'aspirants al nomenament

Els experts consideren el monument com una joia única de l'art romànic; al marge del desgast pel pas del temps, s'ha aconseguit preservar-lo i, a més, la candidatura té el suport explícit no només del municipi sinó del Parlament de Catalunya i del Congrés estatal. Per tant, la portalada romànica del monestir de Ripoll compleix perfectament els requisits –almenys així ho creuen els seus promotors– perquè la Unesco la declari patrimoni de la humanitat, un objectiu treballat des de fa anys que ahir es va presentar de manera oficial, coincidint amb l'inici de la cursa pel seu reconeixement. Per deixar clar el suport general a la candidatura, a l'acte –celebrat, com no podia ser d'altra manera, davant de la impressionant arcada del segle XII– hi van assistir la majoria de grups polítics de l'Ajuntament (va faltar-hi PxC), el director del Departament de Cultura a Girona, Antoni Baulida, i representants de la parròquia i el patronat del monestir. També la tècnica en comunicació i exfuncionària de la Unesco Carme Polo, assessora de la candidatura. Polo és una experta en el tema, ja que va gestionar –amb èxit– la declaració de patrimoni de la humanitat del romànic de la vall de Boí i la Patum de Berga. Ara la documentació es lliurarà –via Generalitat– a la comissió estatal del patrimoni perquè en trameti la inclusió a la llista indicativa de la Unesco. Començarà així un procés que serà llarg, entre altres raons perquè el més convenient –va assenyalar Polo– és que no hi hagi més d'una candidatura per estat en cada convocatòria. Caldrà buscar el moment idoni perquè la portalada sigui l'escollida i això vol dir –va apuntar l'experta– que poden passar anys abans no s'aconsegueixi entrar en la tria definitiva.

LA FRASE

Serà també un reconeixement al gran esforç que s'ha fet per preservar la portalada
Jordi Munell
ALCALDE DE RIPOLL

La visita de l'examinador

Com en els nomenaments de les ciutats olímpiques, Ripoll rebrà –probablement a final de l'any vinent– la visita de la Unesco per conèixer directament el monument candidat. A diferència del que passa amb el COI, l'expedició la formarà només una persona. Perquè la resta d'avaluadors de la Unesco coneguin la portalada i el seu context realitzaran un documental que aviat s'encarregarà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.