Administracions

administracions

La recaptació d'impostos baixa un 21% a la demarcació

La Generalitat va recollir 135,8 milions d'euros a les comarques gironines el 2011 en els tributs propis i els cedits per l'Estat

L'impost de successions és el que va tenir una davallada més gran

La crisi econòmica continua tenint els seus efectes en les xifres pressupostàries de la Generalitat, que es mantenen a la baixa respecte a la recaptació d'impostos. El 2011 es van ingressar 135,8 milions d'euros a les comarques gironines en els tributs propis i els cedits per l'Estat, que són 37,7 milions menys que la xifra del 2010. Això representa un descens del 21,7%. Entre els tributs propis hi ha l'impost sobre grans establiments comercials i el gravamen de protecció civil, mentre que en els cedits per l'Estat s'hi troben els que fan referència al sector immobiliari, l'impost de successions i donacions i el que graven el joc.

Precisament, els ingressos per l'impost de successions han caigut de manera important després de la reforma que va impulsar el govern per bonificar-lo en un 99% per als graus de parentiu més directe. La recaptació per aquest impost ha passat de 53 milions el 2010 a 25,6 l'any passat, una caiguda del 51,7%. Pel que fa a la resta d'impostos, els referents al sector de la construcció –actes jurídics documentats i transmissions patrimonials– la situació és diferent. El primer va passar de 32 a 23 milions, mentre que el de transmissions es va incrementar el 2011 un 7,6%, passant de 55 a 59 milions.

Pel que fa al joc, també s'ha registrat un augment, en aquest cas del 35%, arribant fins als 2,28 milions, gràcies a l'obertura del casino Costa Brava de Lloret de Mar.

LA XIFRA

37,78
milions
d'euros de menys és el que va recaptar la Generalitat a les comarques gironines el 2011 respecte al 2010.

LA DATA

2011
L'impost de successions es va modificar aquest any, i els ingressos van passar de 53 a 25 milions en un any.

Xifres semblants a Catalunya

En el conjunt de Catalunya les xifres van ser, percentualment, semblants a les de Girona. El 2011 la Generalitat va ingressar 1.770,3 milions de tributs propis i cedits per l'Estat, un 20,6% menys respecte als 2.231 milions del 2010. Com a les comarques gironines, l'impost de successions és el que més va baixar. En aquest punt es van recaptar 298 milions en comptes dels 552 del 2010, fet que representa un 46% de baixada. Les dades també posen de manifest que la crisi econòmica continua afectant les arques de la Generalitat, sobretot en tot allò que fa referència al sector immobiliari. El motiu és que més del 65% de la recaptació global l'acaparen tributs que fan referència directa a la construcció. Amb aquests, la Generalitat va rebre 1.161 milions. Els tributs sobre el joc també van caure un 11%, i el de donacions, un 30%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.