Administracions

JAUME TORRAMADÉ

PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ DE GIRONA

“No s'ha buscat consens”

S'oposa a reduir el nombre de municipis i veu bé un sostre salarial per a regidors

Lamenta que se'l culpi del dèficit

Les noves mesures apunten que les diputacions guanyaran pes respecte als ajuntaments. Això és bo o és dolent?
Estem a l'expectativa del que volen dir aquestes mesures, que ara tot just s'han anunciat de manera genèrica, i que és important conèixer i saber-ne els calendaris. En tot cas, qualsevol modificació s hauria de fer amb un consens generalitzat, i no tinc la sensació que s'hagi buscat aquest consens entre els diferents partits per evitar picabaralles inútils. La sensació és que s'ha actuat davant una situació de risc i s'han pres unes decisions. També hauria estat bo trobar consens entre el món local, l'autonòmic i el central.
Encara falten tres anys per a les properes municipals...
No sé quin calendari volen aplicar, depèn de la pressa i el full de ruta. La reducció del nombre de regidors no m'agrada i crec que és un error. Si es vol fer un límit en la despesa, ja es pot fer, indicant quina és la despesa màxima de les corporacions locals en regidors i alcaldes per trams de població, i que després cada ajuntament decideixi de manera autònoma com ho fa. Marcar un sostre màxim ho trobo bé, així s'acabarà l'espectacle després de cada elecció de què cobra un o l'altre i tothom sabrà el que hi ha. Però reduir el nombre de regidors atempta contra l'expressió de les singularitats polítiques i no és bo. En altres coses sí que hi estaria a favor, com que qui guanya governi.
Reduir el nombre de municipis és bo?
Sempre hi he estat en contra, i he parlat d'optimitzar recursos, mancomunar serveis i fer economies d'escala allà on es pugui, i tots estem anant cap aquí. Crec que hi ha singularitats que s'han de deixar mantenir.
En aquest camí de mancomunar serveis, la Diputació és un bon paraigua del món local?
Sí, però és que ja ho ha sigut en moltes coses, com ara el Patronat de Turisme. El que volem és donar el mateix servei al ciutadà si es pot a un cost menor.
Rajoy ha parlat de duplicitats i manca d'eficiència. És així?
En el món local hi ha duplicitats, però en el món autonòmic i central també. I ineficiències n'hi ha moltes, començant pel Senat o ministeris amb competències transferides a comunitats, i d'això no n'ha parlat. Repensar l'administració pública és un bon exercici, i que tothom tingui clares les competències de cadascú. I el món local en el 99% de les vegades ha efectuat duplicitats per exigències dels ciutadans. Per exemple, les escoles bressol no ens tocarien, però la gent t'ho demana i si no hi arriba l'administració autonòmica doncs el municipi hi és. En el món autonòmic i central es veuen estadístiques, i en el món local es veuen persones, i aquí no s'hi val a dir que no és la nostra competència. I cal tenir en compte que el món local té la responsabilitat del 3,5% del dèficit que té l'Estat, i una bona part correspon a la capital. No se'ns pot carregar les culpes a nosaltres, però és evident que cal millorar les ineficiències.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a