Administracions

Creix el sentiment catalanista entre els habitants de l'Hospitalet

El ‘Baròmetre' del 2014 mostra un augment dels que declaren sentir-se només catalans

La inseguretat ciutadana i l'atur, els principals problemes

A l'Hospitalet no han estat aliens al creixement del sentiment catalanista i hi ha augmentat el nombre d'hospitalencs que se senten únicament catalans i més catalans que espanyols. Així ho reflecteix el Baròmetre d'opinió pública del 2014, l'enquesta anual encarregada per l'Ajuntament, en què es va preguntar a 1.300 persones entre el 18 i el 28 de novembre. El 16,2% declaren sentir-se més catalans que espanyols, mentre que l'11,8% se senten únicament catalans. En l'enquesta del 2013 aquests percentatges eren, respectivament, del 13,3% i el 10,4%. El creixement va en detriment dels que se senten només espanyols, més espanyols que catalans i tant catalans com espanyols, que han baixat entre 0,3 i quatre punts percentuals. La gran majoria d'hospitalencs continuen sentint-se tant catalans com espanyols –el 43,3% enguany i el 47,3% l'any passat–. El tinent d'alcalde d'Espai Públic, Urbanisme i Sostenibilitat de l'Ajuntament, Francesc Belver, ahir va dir: “és una tendència que ve de fa un temps i que s'ha de contextualitzar pel moment en què es va fer l'enquesta, pocs dies després del 9-N”.

Belver va destacar de l'enquesta, d'una banda, l'estabilitat dels hospitalencs en aspectes com les creences, amb una majoria que es continua considerant d'esquerres, i d'una altra, la percepció d'un cert optimisme general. “Per primer cop augmenta la gent que creu que la ciutat i el seu barri milloraran, i els que creuen que l'Hospitalet ha millorat superen els que pensen que ha empitjorat”, va explicar Belver.

Inseguretat i atur

També es manté un rànquing semblant pel que fa als problemes, i la inseguretat ciutadana i l'atur continuen sent els principals. Hi ha, però, una percepció diferent quan s'ha preguntat als enquestats quin consideren que és el principal problema de la ciutat i quin el que afecta la seva família. El que més preocupa els hospitalencs de la seva ciutat és la inseguretat –un 22,4% dels enquestats–, però l'atur és el principal problema familiar –per al 44,4%–. “Hi ha una disparitat perquè aquí hi entren paràmetres de percepció”, va justificar el tinent d'alcalde de Serveis a les Persones, Lluís Esteve. Altres qüestions que preocupen els hospitalencs són, com en anys anteriors, l'incivisme, la immigració, la brutícia dels carrers, l'educació i la sanitat. D'altra banda, continua el desconeixement dels regidors, fet habitual, ja que els enquestats només coneixen l'alcaldessa, Núria Marín, aprovada amb un 6,2. La gestió municipal també aprova, i repeteixen les biblioteques com el servei més ben valorat.

LA FRASE

Per primer cop els que creuen que l'Hospitalet ha millorat superen els que pensen que ha empitjorat
Francesc Belver
tinent d'alcalde d'Espai Públic, Urbanisme i Sostenibilitat

LES XIFRES

7,7
és la nota
que reben les biblioteques de la ciutat, el servei municipal més ben valorat seguit dels mercats.
11,8
per cent
és la proporció d'enquestats que se senten només catalans; el 16,2 se senten més catalans que espanyols.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia